Pelaburan

Umno ada banyak opsyen tapi tidak lakukan apa-apa bukan satu pilihan

4e5d4a53 umno pau 1062023
rumahkabin black

1fa899fa hishamuddin aun columnist 190723 1

Seorang panelis dalam analisis keputusan PRN enam negeri di sebuah stesen televisyen, mengajak audiens memerhatikan gelagat Perdana Menteri Anwar Ibrahim dan timbalannya Zahid Hamidi ketika sidang akhbar di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur, malam kelmarin.

Pada pengamatannya, Anwar tidak menunjukkan sebarang ekspresi melainkan intonasi suaranya yang tiada keceriaan di samping tidak meluangkan banyak masa di Dewan Tun Hussein Onn PWTC sebelum bergegas pulang.

Percakapannya dalam sidang akhbar itu sekadar menyatakan apa yang perlu agar hormat dan menerima baik keputusan rakyat di sebalik kerajaan perpaduan pimpinannya masih mengekalkan status quo di Pulau Pinang, Negeri Sembilan dan Selangor.

Makna mudahnya ialah kerajaan perpaduan tidak gagal seperti yang mahu digambarkan oleh Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin walaupun gabungannya sendiri hanya mengekalkan Kedah, Kelantan dan Terengganu untuk PRN kelmarin berkesudahan 3-3.

Gagal melebarkan sayap ke tiga negeri lain, terutama gagal merampas Selangor, kalau diikutkan Muhyiddin juga boleh dituntut untuk meletak jawatan tapi PN diketahui boleh mengalihkan pintu gol bila-bila masa mengikut sedap hati mereka.

Mungkin juga jaminan perdana menteri bahawa kerajaan perpaduan tidak tergugat dan akan terus bekerja lebih kuat dalam membangunkan Malaysia Madani seolah-olah dirasakan satu kelegaan oleh Zahid – dilihat akur dan semacam mengharapkan simpati – selaku pemimpin rakan kongsi terbesar dalam gabungan itu.

Keputusan PRN enam negeri gagal dijadikan pungutan suara untuk menolak kepemimpinan Anwar tetapi ia jelas menjadi penolakan besar-besaran pengundi Melayu terhadap Zahid dan Umno.

Tidak mungkinkah ia boleh jadi lebih buruk daripada ini?

Umno hanya menang 19 daripada 108 kerusi DUN – sekadar 17.6 % jumlah kerusi ditandinginya. Ini lebih rendah daripada pencapaian 26 daripada 120 kawasan ditandinginya dalam PRU15 November lalu.

Dalam PRN pada Sabtu, Umno hanya menang masing-masing dua kerusi di Selangor (Sungai Air Tawar dan Dusun Tua) dan Pulau Pinang (Bertam dan Sungai Acheh). Ketua Umno Selangor Megat Zulkarnain Omardin dikalahkan Hilman Idman daripada PN di Gombak Setia.

Umno hanya menang satu kerusi di Kelantan (Syahbuddin Hashim di Galas) manakala semua calonnya, termasuk bekas menteri besar Ahmad Said dan Ahmad Razif Abdul Rahman kalah di Terengganu – salah satu daripada tiga negeri yang pengerusi perhubungannya tewas.

Parti itu, bagaimanapun, menunjukkan prestasi baik di Negeri Sembilan dengan memenangi 14 daripada 17 kerusi ditandinginya, menyumbang kepada kemenangan majoriti dua pertiga dengan Pakatan Harapan (PH).

Pengerusi Tetap Pemuda Umno Wan Agyl Wan Hassan merumuskan keputusan PRN itu menunjukkan Umno tidak lagi relevan kepada orang Melayu sambil bekas ketua Umno Terengganu Idris Jusoh turut mendesak Zahid berundur susulan prestasi buruk parti itu termasuk kalah di semua kerusi ditandingi di negeri itu.

Pendirian itu sependapat dengan penganalisis yang berpandangan Umno perlu menukar kepimpinan di peringkat atasan dengan Zahid berundur sebagai tonggak parti itu sehingga beliau dibebaskan daripada pertuduhan rasuah di mahkamah.

Ahmad Fauzi Hamid dari Universiti Sains Malaysia berkata kerajaan perpaduan berisiko kehilangan lebih banyak sokongan politik dan gagal meraih undi Melayu yang amat diperlukan kerajaan Anwar jika kepimpinan Umno tidak berubah.

Azmi Hassan dari Akademi Nusantara pula berkata prestasi buruk Umno menunjukkan masalah besar dan lebih ramai pengundi Melayu beralih taat setia daripada parti itu, lebih-lebih lagi Umno bukan satu-satu wadah buat orang Melayu, dengan PN (PAS dan Bersatu) kini lebih ke depan.

Perubahan dalam Umno tidak boleh tunggu, sebaliknya mereka hendaklah melakukannya sekarang. Umno juga tidak boleh tunggu untuk orang lain ubah mereka kerana perubahan hendaklah dari dalaman dan ia harus bermula daripada Zahid selaku presiden, dibantu oleh majlis tertingginya.

See also  Teknik Dan Pilihan Umpan Terkini Menundukkan Spesies GT

Sesetengah ahli Umno mungkin melihat bekas ketua Pemudanya, Khairy Jamaluddin, sangat sinis dalam mengatakan Umno tidak akan melakukan apa-apa tapi di sebalik amarahnya terhadap Zahid kerana disingkirkan daripada parti selepas PRU15, dia belum dibuktikan silap dalam penilaiannya.

Setakat ini, Zahid dilihat tidak akan melepaskan jawatan untuk memikul tanggungjawab sepenuhnya atas prestasi buruk Umno. Kalau beliau hendak melakukan itu, beliau sudah pun melakukannya selepas PRU15 lalu lagi dan sebarang harapan untuk melihat beliau berbuat demikian pada pagi selepas PRN juga meleset.

Presiden Umno itu sebaliknya mengeluarkan kenyataan bahawa mandat rakyat kepada kerajaan perpaduan di Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang telah menjadi asas kepada kebersamaan untuk terus bekerjasama dan memperkasa sinergi bagi mengekalkan kerajaan perpaduan untuk tempoh lima tahun akan datang.

Mari kita imbas balik apa yang dilakukan Umno selepas kalah teruk PRU15.

“PRU15, kalah! Tapi sibuk bentuk kerajaan, sibuk pemilihan, sibuk pertahan pendirian. Yakin alih undi. Tidak sempat fikir perlu ada ‘post mortem’.

“PRN 2023 kena humban. Umno sudah tidak relevan di ‘Malay belt’. Orang Melayu sekali lagi bagi ‘penampar’ pada Umno. Ramai yang masih sayangkan Umno. Saya masih sayangkan Umno. Cuma kasih dah sayang tidak cukup untuk perbaiki parti,” kata Wan Agyl.

Tidak melakukan apa-apa ketika itu kecuali menyingkirkan mereka yang lantang mempersalahkannya, Zahid boleh bermula dengan bersikap terbuka dan sedia mendengar apa saja pandangan demi kebaikan parti.

Bukan setakat mendengar apa saja yang beliau suka dengar tapi juga pandangan paling kritis sekalipun daripada mereka yang berada di luar Umno ketika ini.

Kedudukan Zahid-Mohamad Hasan mengekalkan kerusi nombor 1 dan 2 tanpa bertanding jelas melalaikan Umno daripada melakukan apa-apa ketika ketua-ketua bahagian dan perwakilan hanya tahu mengampu tanpa memikirkan kepentingan parti, yang jauh lebih besar.

Lantaran itu, pengajaran yang diterima Umno dalam PRN bukan pun mengejutkan dan ketua-ketua bahagian pro Zahid-Tok Mat harus turut sama bertanggungjawab dan bukan sekadar cuci tangan.

Umno masih mempunyai banyak opsyen ketika ini dan satu-satunya yang bukan pilihan ialah tidak melakukan apa-apa – seperti yang pedih untuk didengar daripada Khairy – hingga parti itu kini tertonjol sebagai boleh melakukan segala-galanya yang silap dan seolah-olah tidak melakukan satu apa pun yang betul.

“Dulu Umno abang long, sekarang abang ngah. Umno sekarang seperti MCA dulu yang diharapkan memenangkan undi Cina tapi gagal. PH harap kepada Umno untuk menangkan undi Melayu tapi juga gagal,” kata penganalisis, Wong Chin Huat.

Soalannya ialah apakah Umno, terutama kepemimpinannya, mahu mendengar?

 

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili FMT.

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Satu Abad NU dan Marwah Politik NU di Politik 2024

Related Posts