Pelaburan

Datang dari China demi belajar bahasa Melayu

MGF25082023 TEMUBUAL BERSAMA PELAJAR DARI CHINA UM 12
rumahkabin black

KUALA LUMPUR – Jamilah atau Yifan Gao adalah orang yang sama. Namun nama Melayu itu diberikan kepadanya sejak lebuh setahun lalu.

Sebelum ini, wanita itu merupakan lulusan Sarjana Muda Bahasa Melayu di Universiti Pengajian Bahasa-bahasa Asing Tianjin di China iaitu negara kelahirannya.

Gao memberitahu, dia memilih bahasa Melayu ketika menyambung pelajaran di peringkat sarjana muda kerana menyedari hubungan baik antara Malaysia dan China walaupun tidak pernah mengenali bahasa itu.

Walaupun mempunyai pilihan untuk memilih bahasa Inggeris yang merupakan bahasa dunia, wanita berusia 23 tahun itu mengakui membuat keputusan tepat apabila memilih belajar bahasa Melayu yang penuh dengan keunikan tersendiri.

“Saya mula jatuh cinta lebih mendalam apabila pensyarah di universiti di China memperkenalkan sejarah dan kebudayaan Malaysia yang sebelum ini saya tidak tahu.

“Justeru, saya yakin pontesi bahasa Melayu akan berkembang lebih cerah di China kerana ia boleh digunakan sebagai bahasa pengatar antara kedua-dua negara dalam urusan perniagaan,” katanya ketika ditemui MalaysiaGazette di Universiti Malaya (UM), di sini, hari ini.

MGF25082023 TEMUBUAL BERSAMA PELAJAR DARI CHINA UM 8
Temubual bersama Pelajar Sarjana Pengajian Melayu di Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya, Jamilah (nama panggilan) Yifan Gao mengenai pelajar-pelajar dari China melanjutkan Sarjana Pengajian Melayu di Universti Malaya, Kuala Lumpur. Foto MUHD NA’IM, 25 OGOS 2023.

Ketika ini, Gao baru sahaja menyelesai kajian tesis yang bertajuk Analisis Perspektif Terhadap Pembelajaran Bahasa Melayu Yang Disampaikan Oleh Guru Bukan Natif Dengan Guru Natif: Satu Kajian Kes Universiti Di China dalam usaha melengkapkan Sarjana Pengajian Melayu di APM.

Berkongsi pengalamannya ketika mula belajar bahasa Melayu di universiti di China, Gao memberitahu, ia tidak sukar seperti yang disangkakan.

Namun anak tunggal itu mengakui kesukaran untuk menyebut bahasa Melayu dengan betul lebih-lebih lagi membabitkan penggunaan imbuhan ayat yang tepat selain perlu fokus dengan pendengaran yang diterima.

Tambahnya, bagi melatih dirinya fasih bertutur dalam bahasa Melayu, dia lebih gemar bercakap dengan pensyarah dalam bahasa itu di dalam kelas.

“Impian saya apabila mempelajari Bahasa Melayu ini agar dapat mendalam lebih lagi kebudayaan Malaysia dan mahu berkongsi pengalaman ini bila saya balik ke China nanti,” katanya sambil memberitahu semua pensyarah di APM banyak membantu pelajar asing yang menuntut di sini.

MGF25082023 TEMUBUAL BERSAMA PELAJAR DARI CHINA UM 6
Temubual bersama Pelajar Sarjana Pengajian Melayu di Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya, Mahirah (nama panggilan) Fuyi Zhou mengenai pelajar-pelajar dari China melanjutkan Sarjana Pengajian Melayu di Universti Malaya, Kuala Lumpur. Foto MUHD NA’IM, 25 OGOS 2023.

Bagi rakan sekuliahnya dari universiti sama, Fuyi Zhou, dia memilih Bahasa Melayu kerana tertarik dengan Malaysia selepas bersama rakannya melancong ke negara ini pada 2016.

Ketika itu, dia yang memiliki nama Melayu iaitu Mahirah, gambar-gambar kenangan yang diambil ketika bercuti amat menarik yang membuktikan Malaysia memiliki kecantikan dan keunikan sendiri.

Namun dia mengakui berdepan kesukaran pada awal pembelajaran kerana pensyarah Bahasa Melayu di Universiti Pengajian Bahasa-bahasa Asing Tianjin adalah warganegara China dan menggunakan pembelajaran bahasa yang bercampur-campur.

“Namun kami beruntung kerana pada tahun satu terdapat pelajar Malaysia di sana untuk berkomunikasi bahasa Melayu bersama sebelum diajar oleh pensyarah sepenuhnya dalam bahasa Melayu pada tahun kedua,” katanya yang memiliki Sarjana Muda Bahasa Melayu.

Zhou kini baru sahaja menyelesaikan kajian tesisnya yang bertajuk Analisis Strategi Motivasi Dalam Meningkatkan Kebolehan Berbahasa Melayu Dalam Kalangan Pelajar China

Ditanya pendapatnya tentang masa depan bahasa Melayu di persada dunia, wanita berusia 23 tahun ini yakin bahasa itu mampu pergi jauh seperti mana bahasa Inggeris yang menjadi bahasa global.

“Penggunaan bahasa Melayu mampu berkembang pesat kerana di China sahaja terdapat 13 universiti di sana yang menawarkan program bahasa Melayu ketika ini.

See also  Realiti Hidup Lepas Kahwin, Terima Pasangan Seadanya, Belajar Sesuaikan Diri

“Jadi saya berharap rakyat Malaysia perlu berbangga untuk bertutur bahasa Melayu di mana-mana sahaja termasuk di luar negara,” katanya.

MGF25082023 TEMUBUAL BERSAMA PELAJAR DARI CHINA UM 7
Temubual bersama Pelajar Sarjana Pengajian Melayu di Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya, Cahaya (nama panggilan) Mai Jiayu mengenai pelajar-pelajar dari China melanjutkan Sarjana Pengajian Melayu di Universti Malaya, Kuala Lumpur. Foto MUHD NA’IM, 25 OGOS 2023.

Sementara itu, seorang lagi pelajar iaitu Mai Jiayu, 24, mengakui tertarik untuk belajar Bahasa Melayu sejak 2017 kerana dia mahu mendalami kebudayaan di Malaysia dalam menerokai perbezaan keunikan sesebuah negara.

Jiayu yang mesra dipanggil nama Melayu iaitu Cahaya dan memiliki Sarjana Muda Pengajian Melayu dari Universiti Pengajian Antarabangsa Xi’an mengakui kesukaran untuk belajar Bahasa Melayu di China kerana kurang berkomunikasi dalam aktiviti harian.

Namun ia berbeza apabila menyambung pengajian di APM yang membolehkan dia bertutur bahasa Melayu lebih kerap terutama bersama rakan sekelas dari negara ini.

“Saya bersyukur kerana ibu bapa saya gembira selain memberi sokongan apabila saya mahu menyambung pengajian di UM walaupun saya perlu mengeluarkan wang sendiri belajar di sini.

“Malah lebih seronok, rakan-rakan dalam kelas sering membantu apabila tidak lokek memberi panduan dan tunjuk ajar selain pensyarah yang sangat supportive,” katanya yang berusia 24 tahun.

Jiayu yang baru selesai melengkapkan kajian tesis bertajuk Kata Pinjaman Hokkien dan Kata Pinjaman Kantonis dalam Bahasa Melayu: Satu Kajian Perbandingan berjanji akan kembali ke UM untuk menyambung pengajian Doktor Falsafah pula.

Sementara itu, kesemua pelajar dari China itu bakal menamatkan pengajian Sarjana Pengajian Melayu selepas selesai melengkapkan kajian tesis masing-masing di bawah selia Pensyarah Kanan APM, Dr Mardian Shah Omar. – MalaysiaGazette

MGF25082023 TEMUBUAL BERSAMA PELAJAR DARI CHINA UM 10
Pensyarah Kanan Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya, Dr Mardian Shah Omar bersama Pelajar Sarjana Pengajian Melayu Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya, dari kiri, Jamilah (nama panggilan) Yifan Gao, Cahaya (nama panggilan) Mai Jiayu, Mahirah (nama panggilan) Fuyi Zhou mengenai pelajar-pelajar dari China melanjutkan Sarjana Pengajian Melayu di Universti Malaya, Kuala Lumpur. Foto MUHD NA’IM, 25 OGOS 2023.

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Dari Bersahabat Baik Kini Jadi Besan, Ustazah Norhafizah Musa Terima Menantu Ketiga!

Related Posts