Hartanah

Lelaki Misteri Ekori Messi, Rupanya Bodyguard Diupah Oleh David Beckham

main messi
rumahkabin black

Mohon maaf; amalan yang boleh jadi mudah dan boleh jadi sukar. Ada yang sukar untuk memohon maaf kerana merasakan perbuatan itu menjatuhkan nama baiknya. Ada yang mudah benar memohon maaf tetapi itu sekadar permainan yang langsung tidak memberikan kesan dalam hati. Hari ini dia mohon maaf, sekejap lagi dia tanpa rasa berdosa, dia ulangi kesalahan yang sama.

 

“Saya minta maaf,” kadangkala tidak lagi menjadi ucapan yang diungkapkan dengan hati penuh ikhlas. Malah ada ketika diucapkan secara main-main kerana mengikut kebiasaan keadaan. Umpamanya pada hari raya, ucapan “minta maaf” jadi sangat sinonim, tetapi selalunya hanya di mulut, tidak benar-benar berbekas di hati.

            “Saya maafkan,” juga boleh jadi mudah dan boleh jadi sukar. Ada yang sukar memaafkan kesalahan orang lain kerana dia belum berupaya melupakan kesalahan orang berkenaan terhadapnya. Ada juga yang hanya mulut saja memberi maaf tetapi dalam hati, terus kekal menyimpan marah dan mencari peluang membalas dendam.

Lelaki Adalah Manusia Paling Mudah Memaafkan

 

            Apakah makna di sebalik ‘memohon maaf’ dan ‘memaafkan’ itu?  Berikut antara perkara yang boleh kita renungkan bersama-sama.

 

1.Hanya Allah tempat kita bergantung. Sebagai manusia, kita wajib memohon keampunan daripada Allah.  Tiada manusia yang  maksum (terpelihara daripada salah dan dosa) kecuali Rasul dan Nabi. Lalu antara tanggungjawab kita terhadap Allah adalah memohon ampun serta berharap rahmat Allah kerana kasih sayang Allah itulah yang akan meluruskan perjalanan kita di muka bumi. 

Memohon ampun dengan Allah juga tanda rasa rendah diri kita sebagai hamba kepada Allah yang mencipta kita. Itu juga tanda kesyukuran kita terhadap segala kurniaan-Nya. Hubungan baik manusia dengan Allah secara tidak langsung akan memberikan kita rasa tenang, damai dan nikmat sebagai hamba-Nya. Ini selaras dengan firman Allah, “Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.” (Surah an-Nisa: 25)

 

2.Amalan memohon maaf menyerlahkan keperibadian seseorang Muslim.  Andai kita sudah biasa memohon ampun dengan Allah, tentu tidak susah jika kita harus memohon ampun maaf sesama manusia. Tidak perlulah berfikir siapa yang bersalah atau siapa lebih banyak dosa, amalan memohon maaf sesama manusia tidak harus disukar-sukarkan.   Memang benar, ‘maaf’ selalunya jadi ungkapan yang mudah diucapkan tetapi payah diamalkan. Sebab itulah al-Quran menjelaskan bahawa amalan meminta dan memberi maaf, amat terpuji yang melayakkan Muslim mendapat ganjaran besar di sisi Allah.  

Hubungan dengan Allah tentunya tidak akan sempurna andai hubungan dengan manusia tidak beres. Lalu bermaaf-maafan sesama manusia turut dituntut agar perjalanan kita bertemu Allah dapat berjalan lancar. Ini selaras dengan firman Allah, “Terima kemaafan dan suruhlah dengan perkara yang baik serta berpalinglah (jangan dihiraukan) daripada orang yang jahil.” (Surah al-‘Araf, 199)

Lelaki Adalah Manusia Paling Mudah Memaafkan

3.Sikap pemaaf adalah amalan Rasulullah. Jika kita tinjau sejarah Islam, tentu kita rasa terharu mengenangkan betapa besarnya ujian yang menimpa Rasulullah. Peringkat awal usaha dakwah Islamiah yang dibawa Nabi Muhamad, menerima dugaan yang amat besar; dicerca, dihina, dipukul, malah baginda hampir dibunuh. Rasulullah dijadikan musuh oleh sebilangan individu yang tidak mahu menerima Islam, walaupun mereka tahu bahawa Muhammad bin Abdullah itulah sebaik-baik manusia yang dikenali mereka.

Namun Rasulullah tidak berdendam dengan mereka.

Dalam peristiwa pembukaan Kota Mekah umpamanya, Rasulullah berlapang dada memaafkan semua orang dengan menawarkan keselamatan pada mereka andainya mereka memeluk Islam.  Walaupun orang kafir Quraisy berkelakuan jahat pada Rasulullah tetapi baginda membalas dengan kebaikan.

Jadi, apa salahnya jika kita mencontohi sikap pemaaf Rasulullah ini? Sememangnya kita manusia digalakkan mencontohi keperibadian Rasulullah kerana baginda diutus untuk menyempurnakan akhlak yang baik, seperti katanya, “Sesungguhnya aku diutus untuk menyempurnakan akhlak.” (Hadis riwayat Ahmad)

 

4.Jangan malu dan segan akui kesilapan dan memohon maaf.  Apabila kita buat salah terutamanya pada orang lain, tentu kita pernah rasa bersalah. Namun kadangkala rasa malu untuk mengaku kesalahan menyebabkan amalan meminta maaf tidak dapat dilaksanakan.

See also  10 Perfume Lelaki Terbaik Untuk Pagi Raya, Pasti Ramai Terpesona Dengan Bau Anda

Apabila rasa malu yang tidak kena tempat ini dibiarkan merajalela dalam diri, kita akan mula berada dalam zon selesa. Malah apabila terlalu biasa buat salah, kita tidak lagi rasa ada keperluan untuk meminta maaf. Malah kesilapan berulang yang kita lakukan menjadikan hati gelap dan menghilangkan rasa penyesalan.

Oleh itu, sebagai manusia, kita perlu biasakan diri dengan mempunyai rasa bersalah kerana rasa itu akan menjadikan kita lebih berhati-hati dalam setiap perbuatan. Orang yang sukar memohon maaf adalah orang yang sombong dan bongkak terhadap Allah dan sesama manusia. Selalunya dia menganggap dirinya betul dan tidak memerlukan orang lain, sedangkan dia terlupa dirinya adalah hamba Allah yang bergantung hidup kepada kasih sayang Allah.

 

  1. Orang yang pemaaf adalah orang yang pengasih. Kemaafan adalah satu perasaan jiwa yang mulia yang menghasilkan sikap bertolak ansur dan melepaskan hak terhadap penceroboh walaupun penceroboh itu bersikap kejam. Pencerobohan yang dimaksudkan bukanlah pencerobohan terhadap kehormatan dan kesucian agama; kerana dalam keadaan agama dicemari atau dicerobohi, kemaafan boleh bertukar menjadi satu penghinaan.

Selagi pencerobohan tidak membabitkan kesucian agama yang kita junjung, sebaliknya hanya pencerobohan yang bersifat peribadi atau individu, kita terus digalakkan untuk memberikan kemaafan. Itu juga sebagai tanda menghargai kasih sayang yang Allah anugerahkan kepada manusia.

 

6.Mohon maaf mengetepikan nafsu mementingkan diri sendiri. Antara memohon maaf dengan memberikan kemaafan, mungkin ramai yang sukar untuk memohon maaf. Orang yang memohon maaf selalu dianggap sebagai orang yang bersalah dan berdosa. Disebabkan itu ramai yang keberatan memohon maaf kerana tidak mahu dirinya dipandang salah. Atau dengan kata lain, dia keberatan melepaskan kepentingan diri sendiri apabila dia memohon maaf dengan orang lain.

Apabila dua orang berselisih faham kerana mempertahankan pandangan masing-masing, selalu yang berlaku, mereka saling menunggu siapa dahulu yang akan memulakan kata maaf.  Amalan memohon maaf sebenarnya tidak akan menjatuhkan maruah individu, malah boleh meningkatkan lagi rasa hormat.

 

  1. Memohon maaf dan memberikan kemaafan memperdalamkan rasa sabar dalam hati. Apabila kita membanyakkan sabar, ego diri dapat ditundukkan, maka lembutlah hati untuk memohon maaf atau memberikan kemaafan. Allah bersama-sama orang yang sabar seperti janji-Nya, “Dan bersabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah berserta orang yang sabar.” (Surah al-Anfal: 46)

 

8.Memohon maaf dan memberikan kemaafan elemen perpaduan masyarakat. Sememangnya kita manusia tidak terlepas daripada berbuat kesalahan atau tersinggung dengan perbuatan orang lain. Apabila kita berlapang dada untuk memohon maaf dan memberikan kemaafan, insya-Allah, Allah akan membuka pintu rahmat atau kasih sayangnya. Hubungan sesama manusia akan lebih lancar dan apabila hubungan sesama manusia lancar, pasti lancar juga hubungan kita dengan Allah.

 

 

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Bagaimana Resep Bahagia dalam Al-Qur’an?

Related Posts