Pelaburan

Hari ini 25 tahun dulu: Reformasi!

anwar ibrahim arrested 20sept1998 web pic 1
rumahkabin black

0dc9ec95 ronasina columnist bm 260323 1

Tahun itu waktu-waktu begini, dua setengah dekad yang lalu siapa pun akan berasa situasinya memang betul-betul gila. Kuala Lumpur kecoh. Helikopter berpusing-pusing di udara. Jalan raya sesak. Ribuan manusia berarak. Trak-trak FRU bising membunyikan siren.

Berita radio dan tv ditunggu-tunggu. Anwar Ibrahim dipecat dari jawatan timbalan perdana menteri oleh Dr Mahathir Mohamad walhal sehari sebelumnya perdana menteri itu menyatakan hubungan mereka baik. Itu kami baca di suratkhabar. Begitulah kelam-kabutnya waktu-waktu begini 25 tahun lalu. Yang berani akan turun ke jalan raya dan bersuara lantang di kedai-kedai kopi. Yang takut sekadar menyokong diam-diam. Istilah konspirasi, liwat, mala fide, menangkap kepala rakyat.

Nak cerita panjang pun kita semua dah tahu. 25 tahun dahulu September 1998, gelombang reformasi tercetus. Ia merupakan gelombang terbesar dalam sejarah politik tanahair semenjak Merdeka. Orang ramai terutamanya orang Melayu mencipta sejarah dengan beraninya turun ke jalan raya memprotes kerajaan. Ini sejarah yang besar!

Walaupun saya juga terkena kesan kejutan reformasi tetapi saya sudah pun mendapat tahu tiga hari lebih awal berita pemecatan tersebut. Saya baca Harakah edisi Merdeka 31 Ogos waktu itu. Ya, saya sudah baca Harakah sebelum era reformasi lagi. Ini kerana di sekolah tempat saya mengajar di Kuala Lipis ketika itu ramai guru berasal dari Kelantan yang mana mereka ini kebanyakannya penyokong PAS. Agak sedikit orang Kelantan yang saya kenal menyokong kerajaan waktu itu (sekarang pun saya agak begitu juga). Dari mereka yang menyokong PAS-lah saya selalu mendapat maklumat alternatif. Waktu itu akses media hanya tv, radio dan suratkhabar sahaja. Maka itu saya sering mencari akhbar Harakah untuk melihat sisi lain.

Dari Harakah edisi merdeka itulah saya baca sebuah tulisan daripada seorang kolumnis yang saya minati telah menyebut “selepas Sukan Komanwel selesai (pertengahan September 1998) Anwar Ibrahim akan dipecat, ditahan ISA dan akan dicaj dengan berbagai tuduhan”. Saya kata, ini gila. Biar betul Harakah ni! Takkanlah Harakah buat cerita mustahil ini. Mana mungkin hal begini akan berlaku. Tup-tup benar berita itu salah! Bukan selepas tamat Sukan Komanwel Anwar dipecat seperti yang ditulis oleh kolumnis itu tetapi ia berlaku tiga hari selepas saya membaca Harakah edisi itu. Awal dua minggu. Sejak peristiwa itu kehidupan saya dan mungkin juga kebanyakan daripada kita menjadi lain. Kita telah berubah. Setiap hujung minggu saya ‘pergi reformasi’ (istilah dulu-dulu merujuk kepada demonstrasi jalanan) di Kuala Lumpur. Memo, stensil, makalah, kaset dan pita video mengenai REFORMASI dibawa pulang ke Kuala Lipis dan dikongsikan bersama cikgu-cikgu pro Anwar Ibrahim. Cikgu-cikgu pro parti pemerintah agak sedikit bilangannya. Mereka berasa kecil, mengelak untuk berdebat dan mengambil sikap menikus. Saya menjadi sibuk September itu dengan hal-hal reformasi sedangkan pada ketika yang sama saya juga perlu uruskan majlis perkahwinan saya pada hujung November tahun yang sama.

Gelombang reformasi bertembung sengit dengan Mahathirisme. Ia membuka mata masyarakat yang lama tertutup tentang rasuah, kronisme dan penyelewengan. Itulah jasa reformasi yang bertanggungjawab membuka jalur pemikiran rakyat untuk melihat sebuah alternatif. Reformasi melahirkan ramai tokoh dan aktivis berani ke hadapan untuk menolak sesuatu dasar kerajaan yang difikirkan tidak baik untuk rakyat. Ada yang bangkit berjuang, ada juga menangguk di sebalik kebangkitan ini. Itulah penangan reformasi.

Suka atau tidak, sosok Anwar ikon reformasi. Pemecatan Anwar bak percikan palam pencucuh yang menggerakkan sebuah jentera. Ia terjadi secara organik. Gelombang kebangkitan ini tercetus bukan dibuat-buat. Reformasi menanggalkan rantai ketakutan pada jiwa-jiwa rakyat. Ramai pemberani lahir dan lantang melaungkan slogan reformasi. Mahathir cuba memadamkannya tetapi gagal. Gelombangnya terlalu kuat. Bagi saya, reformasi membuka sebuah pintu kebebasan yang selama ini dikunci kedap. Kalau Reformasi 98 tidak berlaku, saya percaya hari ini kita semua lesu dan layu. Bayangkan Anwar tidak melawan apabila diarahkan oleh Mahathir untuk letak jawatan seperti timbalan-timbalan perdana menteri sebelum ini – apa yang berlaku?

See also  Hari Peduli Sampah Nasional (HPSN), Seberapa Peduli Kita Terhadap Persoalan Sampah?

Tolak ke tepi apa pun teori konspirasi itu dan ini yang kita dengar sama ada Anwar ‘ada kes’ atau Mahathir suruh Anwar letak jawatan kerana khuatir kemaraan Anwar bakal menggugat kerusi presidennya di dalam Umno; bagi saya keengganan Anwar mengalah dan berundur sehingga disingkirkan dari tampuk kekuasaan seterusnya mencetuskan gelombang reformasi takdir tuhan untuk kita semua berubah membentuk pemikiran kita. Pemecatan itu hanya sebab kepada sebuah musabab. Kita bangkit menjadi celik itu yang lebih utama.

Kini Anwar sudah bergelar perdana menteri selepas merasakan getirnya sebuah perjalanan. Apa tidaknya, 25 tahun ini berbagai cabaran yang dilalui oleh beliau. Seperti sebuah hikayat yang hebat, berbagai elemen terkandung di dalam perjalanannya. Percintaan, persahabatan, kesetiaan, pengkhianatan dan akhirnya sebuah kejayaan. Bukankah itu rumusan wajib ada dalam sebuah cerita yang sedap sama ada di novel ataupun filem?

Saya ada di dalam jalan Reformasi ini. Bermula dengan melihat dari jauh, kemudian mengambil bahagian di dalamnya sehinggalah kembali bertenang menjadi pemerhati dari luar. 25 tahun inilah ada yang saya lihat teman-teman saya masih setia tegar menyokong dan ada yang sudah pergi ke sebelah lain. Itulah prosesnya dan itulah hasil daripada reformasi itu sendiri. Hari ini, Anwar sebagai perdana menteri bukan setakat bertanggungjawab melaksanakan agenda reformasi yang dilaungkan olehnya sahaja tetapi harus berhadapan juga dengan hasil reformasi yang diindoktrin oleh beliau. Produk hasil daripada agenda reformasi ini juga bersedia untuk terus menegur jika beliau dilihat menyimpang daripada apa yang beliau ajarkan.

25 tahun ibarat usia seorang anak muda yang mulai matang dan sudah mampu mengemudi sebuah tanggungjawab. Saya berusia 25 tahun ketika gelombang tersebut melibas. Usia 25 tahun itulah saya mendirikan rumahtangga. 25 tahun usia reformasi telah mendewasakan seorang kanak-kanak, mematangkan seorang remaja dan orang tua seluruh anak Malaysia. Aktivis politik, guru, penjawat awam, kaum pekerja, seniman, pengamal media semuanya masuk ke dalam kancah ’25 tahun reformasi’ ini. Generasi ini kini berada di mana-mana. Di sektor kerajaan mereka ada, di tepi jalan, di bandar dan juga di desa. Lapangannya mungkin sudah berubah seiring dengan perkembangan teknologi masa kini. Internet dan media sosial medan tempur pada zaman ini dan gerakan reformasi hari ini menjalar di sana. Inilah yang sedang dihadapi oleh perdana menteri reformasi hari ini, Anwar Ibrahim. Sama ada yang menyokongnya begitu jugalah yang menentangnya.

Saya mengaku 25 tahun dahulu saya sangat menyokong sosoknya. Hari ini walaupun saya tidaklah seperti dahulu tetapi saya tetap akui agenda reformasi Anwar Ibrahim lah yang membentuk pemikiran saya sepanjang usia tersebut. Untuk itu, bersempena 25 tahun usia gerakan reformasi, walaupun mungkin ada yang dah lupa ataupun sudah berasa segan menyebutnya, saya tetap mengangkat tangan ke udara sambil melaungkan Re-For-Ma-Si!

 

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili FMT.

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Suami Miera Liyana Ceraikan Isteri Pertama, Perkahwinan 28 Tahun Berakhir Talak Satu

Related Posts