Hartanah

Bonia Buka Kedai Konsep Baharu Di Mid Valley, Kuala Lumpur

Untitled design 21
rumahkabin black

Pengenalan siri Samsung Galaxy bagi kategori pertengahan yang dipersembahkan oleh Samsung minggu lalu menyaksikan mereka menampilkan tiga model terkini.

Tampil dengan Samsung Galaxy A72, Galaxy A52 dan A32, pengeluar dari Korea Selatan ini dilihat ingin membuktikan kepada pengguna bahawa siri ‘awesome’ seperti dilaungkan mereka ini mampu menandingi model-model flagship yang lebih mahal.

Samsung A72 menjadi tumpuan utama dengan beberapa pembaharuan serta pengenalan ciri-ciri baharu yang bukan sahaja boleh memberikan kepuasan maksima tetapi pengalaman menggunakan telefon pintar dengan lebih dinamik.

Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran
Samsung Galaxy A72

Mengambil alih model terdahulu iaitu A71, model Galaxy A72 yang ditampilkan kali ini hadir dengan harga cukup kompetitif. Pada harga RM1899, ia dilihat sebagai antara telefon pintar yang cukup membawa nilai berpatutan untuk pengguna yang mahukan telefon pintar versatil.

Menggunakan Galaxy A72 selama lebih seminggu memberikan perspektif yang menarik kepada penulis kepada peranti terkini dari Sasmsung ini.

SPESIFIKASI

Dari segi spesifikasi asasnya, Galaxy A72 menepati ramalan apabila menawarkan perkakasan dalaman yang cukup baik. Menggunakan pemproses Qualcomm Snapdragon 720G, ia merupakan penambahbaikan daripada model terdahulu. Dengan memori RAM 8GB, penggunaan kasual juga dapat dilakukan dengan begitu lancar.

Buat penggemar fotografi dan videografi, jumlah storan dalaman yang ditawarkan pasti memuaskan hati anda dengan 256GB. Dari segi sokongan rangkaian pula, Galaxy A72 menyokong rangkaian LTE dan juga 5G. Manakala untuk kad SIM pula ia turut membenarkan pengguna untuk penggunaan Hybrid Dual Nano-SIM.

Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran

REKAAN

Memegang Galaxy A72 buat kali pertama menghadirkan rasa premium. Ia cukup kemas dipegang dan memberikan sensasi bahawa ia bukanlah calang-calang peranti yang diperkenalkan oleh Samsung. Penulis diberikan Galaxy A72 berwarna Awesome Blue, yang secara peribadinya merupakan warna terbaik untuk siri Galaxy A72.

Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran
Variasi warna pilihan Samsung Galaxy A72

Tiga warna lain yang turut ditawarkan pada model Galaxy A72 ialah Awesome Black, Awesome Violet dan Awesome White. Menariknya, model terbaru ini hadir dengan rekaan ‘backplate’. Pendekataan menggunakan material seperti plastik memberikan sensasi berbeza berbanding glass backs. Namun pendekatan ini tidaklah bermakna ia tidak sedap dipegang.

Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran

Komposisi bahagian atas di sebelah kiri di bahagian belakang menyaksikan terletaknya himpunan lensa kamera. Ia kelihatan seamless dan ‘sebati’ dengan bahagian badan utamanya. Seolah kesemua kaemra tersebut terpacul dengan sempurna.

Pada bahagian sisi sebelah kiri tidak terdapat apa-apa slot atau ruang terbuka. Ini kerana slot atau tray kad SIM diletakkan di bahagian atas. Manakala di bahagian kanan pula kita boleh dapati butang power dan juga kawalan volume.

Pada bahagian bawah pula diletakkan USB-C charging port, gril speaker dan juga audio jack 3.5mm. Jadi buat anda yang masih menggunakan headphone atau earphone menggunakan sambungan berwayar, usah risau Galaxy A72 memberikan anda peluang itu.

Bahagan hadapan pula terhias skrin sesentuh 6.7 inci Full HD+ dengan kali ini hadir dengan kadar refresh rate lebih baik. Bermakna penggunaan lebih lancar dan tidak tersekat-sekat. Di bahagian atas oula terdapat ‘punch hole’ meletakkan kamera hadapan yang tidaklah terlalu menggangu perhatian semasa menggunakannya.

Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran

Galaxy A72 juga hadir dengan IP rating yang sangat baik. Dengan rating 1P67, yang dianggap sebagai antara terbaik di kalangan peranti pintar menjadikan Galaxy A72 setanding dengan telefon pintar flagship yang lain.

Secara keseluruhannya rekaan serta spesifikasi Galaxy A72 memberikan nilai kepuasan yang bertepatan dengan harga serta jangkaan daripada penulis. Dari segi fizikal pula, tumpuan pasti terletak pada rekaan belakangnya yang lebih unik dan menonjol berbanding model-model terdahulu.

See also  11 Tahun Usia Perkahwinan, Diana Danielle & Farid Kamil Sah Bercerai Talak Satu

KAMERA

Ketika pengumuman dilakukan Samsung untuk model ini, di antara aspek yang diberikan penekanan cukup terperinci ialah kemampuan kameranya.

Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran

Untuk Galaxy A72 secara keseluruhannya ia mempunyai 4 lensa kamera. Antara yang paling mencuri tumpuan ialah macro lens. Walau bagaimanapun prestasi macro lens untuk telefon ini bolehlah dikatakan sebagai memuaskan. Ia mampu menghasilkan foto yang menarik cuma tidaklah terlalu terperinci seperti dihasilkan kamera digital.

Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran
Macro lens

Namun begitu, pengguna boleh menarik nafas lega dengan kemampuan wide, telephoto dan juga ultrawide lens yang memberikan kemampuan sangat baik. Ia juga hadir dengan kemampuan 30x Space Zoom.

Selain itu, kamera Galaxy A72 juga dilengkapi dengan sistem Optical Image Stabilisation (OIS). Jadi usah risau jika tangan menggeletar ketika merakamkan foto kerana ia akan membantu memberikan kestabilan ketika rakaman. Walaupun ia tidaklah mencapai tahap kamera terbaik di pasaran namun seleksi yang ditawarkan oleh Galaxy A72 cukup memuaskan.

BERIKUT MERUPAKAN BEBERAPA SAMPEL GAMBAR DARI GALAXY A72

Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran
Zoom 1X
Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran
Zoom 3X
Samsung Galaxy A72 Review, Kemampuannya Tandingi Telefon Pintar Terbaik Di Pasaran
Ultra-Wide Zoom

BATERI

Aspek yang cukup penting di kalangan majoriti pengguna sekarang ialah ketahanan baterinya. Galaxy A72 hadir dengan bateri 5000mAh, saiz yang cukup besar dan tahan lama. Menggunakan telefon ini secara konsisten setiap hari dengan pelbagai aplikasi laman media sosial ia mampu bertahan sekurang-kurangnya dua hari.

Manakala untuk pengecasan semula pulatidak mengambil masa terlalu lama dengan kurang satu jam untuk bateri penuh. Bagi penggemar permainan video pula tidaklah perlu khuatir dan gusar. Penggunaan yang ‘hardcore’ atau lama menggunakan Galaxy A72 tidak akan menjejaskan pengalaman anda.

RATING KESELURUHAN

Usah membandingkan telefon Galaxy A72 dengan model flagship yang lain tetapi bandingkannya dengan model-model jenama pesaing dalam kategori sama. Untuk itu, Galaxy A72 mencapai prestasi yang sangat baik.

Hadir dengan harga yang cukup kompetitif dan mampu milik, Galaxy A72 mampu memberikan kepuasan buat pengguna versatil yang mahukan peranti serba boleh.

Untuk mendapatkan makulmat lebih lanjut anda boleh lawati laman sesawang rasmi Samsung di sini.

Rating MASKULIN: 4/5

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Perisa Baharu Lay's Inspirasi Korea, Amerika & Mexico

Related Posts