Hartanah

Ruang Tamu Kediaman Jenis Memanjang & Bersambung Dengan Dapur, Ini Tip Cara Nak Deko

Untitled design21
rumahkabin black

Mei ini bulan untuk anak-anak meraikan, menghargai pengorbanan, susah senang ibu yang melahirkan diri kita ke dunia ini. Bukan mudah cabaran yang ibu lalui untuk membesarkan kita. Walau sejahat mana pun seseorang ibu itu, dia tetap ibu yang mengandungkan selama 9 bulan dan melahirkan kita. Jadi berterima kasihlah untuk pengorbanannya yang satu itu.

Kisah Tun Dr Siti Hasmah yang MW kongsikan ini dicatatkan kira-kira 2 tahun lalu. Ketika itu, Tun Dr Mahathir tak memegang sebarang portfolio di dalam pemerintahan negara. Parti Bersatu juga belum ada namanya. Dengan berseloroh, Tun Hasmah meminta kami memberikan nama parti yang suaminya mahu tubuhkan.

Saya susah hati, bila awak nak buat cerita ini.” Itulah kebimbangannya ketika majalah Mingguan Wanita mahu menjadikan dirinya wajah muka depan. Dan ketika itulah, beliau berkongsi rahsia dengan kami. Alhamdulillah, hasrat Mingguan Wanita ketika itu Allah mudahkan dan berjalan lancar.

Saya kongsikan kembali cerita yang pernah tersiar dalam majalah Mingguan Wanita, Bilangan 1710, keluaran 26 Ogos – 1 September 2016. Di kesempatan ini Mingguan Wanita mahu mengucapkan ‘Selamat Hari Ibu’ buat wanita-wanita bergelar ibu di luar sana. Sesungguhnya pengorbanan anda tak ternilai dengan wang ringgit. Moga perkongsian Tun Hasmah ini menjadi kekuatan untuk kita betapa isteri itu tempatnya tetap di sisi suaminya dalam susah mahupun senang.

 

Wanita Ini.. Tun Dr Siti Hasmah Akan Sentiasa Menjadi Ibu, Ratu Di Hati Kita

Enam Bulan Pertama, Seharusnya Ibu & Anak Bina Bonding Bersama – Tun Hasmah

Tengah hari Jumaat itu, sama seperti Jumaat yang lainnya buat Tun Dr Siti Hasmah Haji Mohamad Ali. Rutinnya melayani suami, Tun Dr Mahathir Mohamad dan anak-anak mahupun menantu makan tengah hari sementara menanti waktu solat Jumaat di Masjid Negara.

Selesai penggambaran, Rozlina menitipkan pesan. Minta kami ‘berehat’ seketika sementara Tun Hasmah mengisi waktu tengah hari itu bersama Tun Mahathir yang berkunjung ke Yayasan Albukhary.

Rupa-rupanya hari itu Tun Hasmah sedang berpuasa (puasa di bulan Syawal). Jadi masa untuk kami berbual lebih panjang lagi. Mengenali mantan wanita pertama negara selama 22 tahun ini begitu menyenangkan sekali.

Nyamannya keberadaan Tun Hasmah di ruang pejabat membuatkan kami tidak merasakan sesi bicara itu bagaikan sebuah temu ramah. Setiap tutur katanya sarat pesanan. Bagaikan ibu yang menasihati anak-anaknya yang masih mentah. Soal wanita kerjaya, nilai seorang isteri, kasih ibu dan harapan Tun Hasmah kami kongsikan dalam ruangan wajah penghias edisi istimewa ini.

Selepas beberapa tahun belajar di universiti dengan belanja sejumlah wang ibu bapa, akhirnya wanita mula bekerja dan menjadi profesional. Apabila mereka berkahwin dan bersalin akan timbul satu lagi cabaran untuk mereka. Mahu dihantar ke mana anak-anak ini. Ini satu masalah dan saya boleh memahaminya.

Sudahnya kita serah kembali kepada ibu tadi untuk memilih mana yang lebih penting buatnya. Sekiranya dia seorang profesional dan bertaraf tinggi, katakan ada sokongan kewangan daripada suami mahupun ibu bapa ibu perlu buat keputusan.

Meletakkan anak di pusat jagaan boleh menyelesaikan masalah. Tapi itu membuatkan ibu hilang kemesraan dengan anak. Enam bulan yang pertama seharusnya ibu dan anak mencipta ‘bonding’ bersama.

Sekiranya kerjaya itu penting bagi dirinya dan negara. Bertahan dahulu, usahakan cari pengasuh yang boleh diharapkan. Majikan juga boleh membantu ibu dengan menyediakan pusat asuhan di tempat kerja. Ketika tiba waktu menyusu, ibu boleh memberikan penyusuan. Keselamatan anak juga terjamin. Hati ibu senang, majikan juga tidak kerugian.

Namun pelaksanaannya tak banyak. Mungkin kita belum sampai hal nak mengkaji tentang persediaan sebegini; majikan tidak sungguh-sungguh, ibu yang ada anak pula tidak faham apakah yang akan mereka dapati dengan kemudahan sebegini. Ini pun satu aspek yang akan memperoleh keuntungan. Sebahagian daripada tanggungjawab sosial majikan. Pasti pekerja wanita berterima kasih kerana majikan memahami apa yang mereka hadapi,” turut Tun Hasmah yang menyambut ulang tahun kelahiran ke-90 baru-baru ini.

 

Wanita Ini.. Tun Dr Siti Hasmah Akan Sentiasa Menjadi Ibu, Ratu Di Hati Kita

Ini Rupanya Didikan Mak Ayah Tun Dr Siti Hasmah

Anak kelahiran Klang, Selangor ini merupakan doktor wanita pertama di negara ini. Beliau menamatkan pengajian perubatan di Kolej Perubatan King Edward VII, Singapura dan tahun 1955 bergelar mahasiswa perubatan dari Fakulti Perubatan, Universiti Malaya, Singapura (ketika itu).

Mak dan ayah saya berkahwin pada usia terlalu muda. Umur mak, 16 tahun manakala ayah, 20 tahun. Apabila tiba pada saya, kata ayah ‘Hasmah, habiskan pengajian sebelum berkahwin’. Mungkin ayah melihat mak mengandung 13 kali namun 10 saja yang ‘survive’.

Gaji ayah waktu itu minimum. Berkahwin awal pada masa yang tak sesuai membuatkan apa yang diimpikan tidak tercapai. Seharusnya, dorong mereka agar capai cita-cita. Sebab itulah anak-anak muda khasnya wanita perlu jaga diri. Beritahu mereka keistimewaan yang tuhan beri dan kenali anatomi tubuh.

Ibu bapa tak akan beritahu anak-anak tentang pengetahuan seks. Kita masih lagi berpegang pada budaya malu untuk berkongsi hal-hal sedemikian. Tapi sekarang sudah ada Internet. Kalau ibu tak kongsi, mereka cari dari Internet. Kalau berjumpa kawan yang betul dan benar, mereka boleh menjaga keperibadian. Andai tiada siapa yang memandu, hilanglah nilai moral anak ini tadi,” jelas ibu kepada Marina, Mirzan, Melinda, Mokhzani, Mukhriz, Maizura dan Mazhar.

See also  Tampil Ranggi Dengan Koleksi Sneakers Astroloubi Christian Louboutin

Ingatannya lagi, agar ustaz mahupun ustazah mengambil peranan yang benar-benar ikhlas dalam memberi penerangan perihal realiti kehidupan ini kepada anak-anak ini.

Saya sendiri ada adik-beradik lelaki dan perempuan. Saya tahu dan faham. Bagaimana pula adik-beradik yang tiada lelaki, mereka akan bermasalah.”

Terangnya lagi seharusnya pendidikan seks ini didedahkan kepada anak-anak ini seawal usia 10 tahun. “Sebaiknya sebelum mereka didatangi haid. Lebih awal mereka didatangi haid, lebih cepat mereka alami putus haid.”

 

Wanita Ini.. Tun Dr Siti Hasmah Akan Sentiasa Menjadi Ibu, Ratu Di Hati Kita
Foto : Izari Rosli

Wanita Di Sebalik Tun Dr Mahathir

Cemerlangnya Tun Mahathir menerajui Malaysia dikenali kemasyhurannya sehingga ke luar negara. Dalam mana-mana acara rasmi ataupun tidak rasmi, Tun Hasmah sentiasa tenang di sisi suami.

Ada yang kata, ‘behind every successful man, there is a woman. Kalau kata-kata ini dibacakan depan-depan saya, saya akan kata ‘No… behind every successful man, there is a woman, not any woman but his wife. Kadangkala saya tambah, ‘not any wife but 1st wife,” seloroh Tun Hasmah dalam nada serius.

Selepas arwah ayah saya bersara, Tuanku Sultan Selangor. Menjemputnya jadi Presiden Majlis Agama Selangor. Waktu itulah dia keluarkan arahan mengatakan mana-mana lelaki yang mahu berkahwin lagi satu mesti mendapat kebenaran isteri yang pertama. Dapatlah Selangor membendung poligami. Apabila ayah tiada, semua balik kepada boleh.

Saya bukan keras sangat berkenaan poligami. Katakan pasangan yang sudah berkahwin terlalu lama dan inginkan anak, jika poligami caranya. Relakanlah. Kalau ada anak, Alhamdulillah. Tapi jangan salahkan isteri. Buat siasatan menyeluruh dan ketahui siapa punca masalah,” ceritanya lanjut.

Tun Hasmah sedar posisinya sebagai isteri seorang yang sarat tanggungjawab. “Kita tahu taraf profesional kita sama tapi dari segi politik, saya tak tahu apa itu politik pun.”

Perkahwinan ‘sweet couple’ ini sudah mencapai usia 60 tahun. Kemesraan Tun Hasmah mahupun Tun Mahathir sentiasa saja menjadi perhatian para netizen. Apa juga perkongsian cinta tentang keduanya begitu indah untuk dijadikan panduan.

Kadangkala ada yang bertanya macam mana boleh sampai 60 tahun? Jawapannya kepercayaan. Kita percaya dan yakin suami kasih dan sayang. Pasangan mesti ada keyakinan sebegitu untuk suami atau isteri. Jadi tiada kebimbangan di hati.”

Nasihat beliau, para isteri tidak perlu melenting andai terjadi konflik dalam rumah tangga. Beliau sendiri ada ketikanya tergelincir juga dalam kata-kata hingga mengundang rasa kurang senang Tun Mahathir.

Kalau suami saya tak sedap hati, dia diam saja. Kadangkala dalam motokar pun dia diam. Tak boleh buat-buat cakap. Mesti ada yang tak kena. Jadi sampai rumah kami akan selesaikan.

Kita kadangkala ada kelemahan. Selalunya kekecewaan suami apabila saya selalu menyebelahi anak-anak. Bukan apa, anak-anak kita kecil lagi jadi dia tak boleh pertahankan diri. Bila suami tegur, saya pertahankan dan dia marah. Saya fahamkan diri dan jangan sampai tiga hari tak tegur.

Tun Hasmah kekal menjadi ibu yang dekat dengan anak-anak. “Ketika ini Is (Mukhriz) dah keluar banyak jawatan. (Ketika artikel ini ditulis, Dato’ Seri Mukhriz Mahathir tak lagi memegang apa-apa jawatan dalam politik). Anak-anak perlu sedar keadaan ayahnya tak seperti dulu. Jadi mereka juga perlu faham kehidupan tidak lagi seperti sebelumnya. Kadangkala saya tuturkan dengan anak-anak atau menantu. Kebimbangan itu tetap ada.”

 

Wanita Ini.. Tun Dr Siti Hasmah Akan Sentiasa Menjadi Ibu, Ratu Di Hati Kita
Kami (Nuri Supian, Intan Rohaizat Zakariya, Siti Suria Hassan, Datin Saidatulnisa, Mohd Shahir Osman) merakam memori indah bersama Tun Dr Siti Hasmah.

Dalam Usia Ini Macam-macam Perkara Boleh Berlaku

Meniti hari-hari yang semakin melewati mengundang muhasabah diri yang dalam. Bagi Tun Hasmah sentiasa mengharapkan agar diberi kesihatan diri bukan saja untuk dirinya malah semua wanita perlu ada pengharapan sebegitu.

Semoga dapat menjaga taufik dan hidayah daripada tuhan. Elakkan apa yang akan mencetuskan kecil hati atau apa saja yang boleh menyakitkan suami kita. Kita juga perlu sentiasa prihatin dengan kemahuan suami.

Apatah lagi, dalam melewati usia separuh abad ini bermacam-macam perkara boleh berlaku. Apabila tiba pada saat kecemasan, Tun Hasmah tidak begitu mengharapkan suaminya mampu bertindak pantas.

Saya tak yakin yang suami saya boleh menelefon atau keluar mencari bantuan. Dia tak pakai telefon. Segala-galanya orang lain yang uruskan. Sekarang ini saja baru dia pandai pakai telefon.

Dulu dia perdana menteri. Arah saja. Sebab itu saya perlu ada di sisinya. Kalau dia dalam kecemasan saya ada di situ dan dapat bertindak cepat. Dalam saat kecemasan, saya tak harapkan suami saya.

Ada satu hari saya diserang cirit-birit dan muntah-muntah di tengah malam. Saya minta dia carikan doktor untuk ambil ubat hemodium. Dia tanya saya macam mana dan bermacam-macam soalan. Akhirnya saya minta dia cari doktor yang bersebelahan dengan suite kami. Lama dia pergi. Saya fikir ke manalah dia sesat. Sampaikan saya lega sedikit dan baring. Suite yang kami duduk ini ‘special’ ada banyak pintu.

Tak lama saya dengar pintu saya diketuk. Saya bangun dan dengar ‘who is this?’ tanya saya, ‘Dr Mahathir, I want to see Doctor Nasir’. Saya buka pintu dan tarik dia masuk. Rupa-rupanya dia cuma berpusing saja dalam suite kami jam 2.30 pagi itu.”

See also  Wanita Awet Muda Bila Pakai Emas, Ini Tip Beli Barang Kemas Macam Che Ta

 

Wanita Ini.. Tun Dr Siti Hasmah Akan Sentiasa Menjadi Ibu, Ratu Di Hati Kita

Tun Hasmah, Wanita Kental Di Sisi Suami

Pada 17 Januari 1989, Tun Mahathir mengalami serangan jantung dan dimasukkan ke Hospital Besar Kuala Lumpur. Ketika itu, Tun Hasmah tidak pernah jauh dari suami tercinta.

Apabila suami diserang penyakit, kita tidak ada lain pilihan melainkan isteri mesti bersama suami. Kita tidak pernah tahu lama mana hayatnya. Nyawa kita dipegang tuhan. Keadaan boleh bertukar sekelip mata. Hari ini kita tengok dia esok, esok belum tentu. Bimbang ada penyesalan.

Dua minggu suami saya di hospital, dua minggu itulah saya menjadi ‘person accompany patient’. Dan selama 50 hari Tun di hospital, 50 hari itulah saya bersamanya. Waktu itu bulan puasa, angkasawan negara waktu itu naik dari bulan dan sampai dia sudah balik pun saya masih bersamanya.

Kita tahu jururawat cukup cekap. Walaupun jururawat itu maklumkan anggap dirinya bagaikan anak. Tapi apabila tiba ke tahap membersihkan bahagian sulit, isteri perlu memainkan peranan.

Tun lebih selesa saya yang uruskan hal itu. Yang mana, isteri-isteri segan nak buat bila suami dalam keadaan sihat. Ada kalanya dalam keadaan itu, kita tidak boleh tahu iman seseorang.

Ketika Tun menahan sakit dan waktu dia sudah hampir putus asa, dia menulis surat wasiat di dalam beg. Saya pujuknya agar baca ayat Kursi. Katanya, dia sudah baca tapi tidak tahan sakit. Sampailah saya terpandang sebuah jurnal yang di dalamnya ada gambar Tun memakai baju Melayu biru dan bersongkok.

Saya nampak segaknya lelaki di dalam gambar itu. Saya beri padanya dan tegaskan, ‘I brougth this man to hospital with cardial attack. I want to bring this man alive’. Dalam keadaan sebegitu kita kena kuat semangat dan tunjukkan diri tak lemah atau putus asa. Saya kira, mana-mana wanita lain pun kena begitu,” tutur Tun Hasmah mengakhiri bicara.

Alhamdulillah, Allah telah berikan kesihatan yang baik buat Perdana Menteri Malaysia ke-7 ini. Doa kami rakyat Malaysia, agar Tun Dr Siti Hasmah dipelihari olehNya dan sihat sentiasa. Kerana wanita di sisi Tun Dr Mahathir Mohamad inilah sumber kekuatan sebenar yang tuhan anugerahkan untuk Perdana Menteri kita yang disayangi ramai ini.

Selamat Hari Ibu.

Foto: Shahir Osman & Halim Wahid
Solekan: Saidatulnisa Aminuddin
Lokasi: Yayasan Albukhary Kuala Lumpur

 

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Deko Dapur Jadi Kemas, Tak Perlu Kabinet Tapi Guna Meja Lipat Je

Related Posts