Hartanah

Ibu Mentua Nak Rapat Dengan Menantu Macam Anak Sendiri, Jangan Tinggal Sebumbung

Untitled design91
rumahkabin black

“Boleh tak letakkan semula tuala di tempat yang disediakan bila sudah pakai…”
“Gosok pakaian kena ikut garisan dia, jangan ada dua atau tiga garisan lain..”

Susahnya bila dapat pasangan yang cerewet. Semua benda yang dilakukan tidak betul di
matanya. Ikutkan hati boleh bergaduh tetapi mengenakan sifatnya yang demikian, jadi lebih baik ikut sahaja. Tapi sampai bila?

Nak tahu macam mana nak layan pasangan yang cerewet ini, Dr Ben Fadzil Mohd Salleh, Business Forencic Psychologist Grand Master, ada caranya.

Kalau Pasangan Cerewet, Layanlah Dia Dengan Cara Ini…

Sebelum & Selepas Kahwin

Cerewet adalah satu perangai yang ada pada di setiap individu dan untuk memuaskan diri buat sementara sahaja sehingga niatnya tercapai. Hanya jenis-jenis cerewet dan tahapnya adalah berbeza.

Sebelum berkahwin, kita hanya mengetahui seseorang itu cerewet dari persahabatan, maklumat atau daripada pergaulan yang kita pernah lalui, diberitahu oleh ibu, bapa, adik beradik dan kawan rapat atau daripada pandangan kita sendiri yang telah mempunyai pengalaman yang lalui bersama.

Cerewet terperinci seterusnya akan kita ketahui selepas mengahwini pasangan kita itu.
Setelah berkahwin kita harus melayani cerewet pasangan tanpa boleh berpatah balik ke pangkal jalan malah harus meneruskan kidupan cerewet bersama.

Ada kala cerewet ini boleh diterima semasa bercinta sebelum dan selepas kahwin tetapi akan diluahkan isi hati sekiranya terjadi apa apa pergaduhan dan selisih faham di mana pasangan akan menyalahkan di antara sesama sendiri

Jenis jenis cerewet adalah termasuk:
Kebersihan rumah, bilik air, pakaian dan diri, keterampilan, mengatur peralatan di rumah
serta tempat kerja,
Meneliti pergaulan, memilih makanan, tempat yang ingin dilawati, cara bekerja yang
mengikuti undang-undang, pandangan yang sering kali berbeza,
Cara menjalankan kehidupan seperti penggunaan bilik air (tandas), kebersihan, cara tidur, makan dan juga apa apa saja penyediaan.

Dari segi klinikal ia juga boleh disifatkan sebagai orang yang mempunyai penyakit OCD.

Bila Pasangan Cerewet…
Anda boleh mengetahui perangai pasangan cerewet sekiranya dia sering membetulkan cara anda mengikut caranya dalam membuat sesuatu kerja serta membuat pilihan. Sering mengingatkan anda tentang kebersihan, sususan, cara-cara melakukan sesuatu dan membuat kerja semula selepas anda melakukannya

Pasangan Boleh Jadi Cerewet….
Dari segi kajian psikologii, seseorang itu mula cerewet bila dia semasa kecil mengalami
sakit yang tidak boleh kawal dan cerewetnya itu datang selepas dia pulih. Anda boleh
melihatnya bila dia mula memilih jenis makanan dari rasa, rupa, khasiat, cara susunan
makanan dan lain-lain lagi mengikut suka hatinya sahaja. Pasangan boleh menjadi cerewet
sekiranya dia telah mengamalkankan dari kecil lagi atau mempelajarinya semasa dia mula
membesar, belajar dari seseorang juga melihat dan mula mempunyai pengalaman untuk melakukan.

Perangai Pencetus Cerewet
Semestinya, perangai mempunyai pengaruh di dalam perangai cerewet ini. Contoh. isteri mahu melihat baju kotor dikumpulkan di dalam bakul baju kotor tetapi suami hanya baling baju tersebut k edalam bakul, sekira baju yang dia baling tidak masuk, tiada apa yang akan berlaku. Dia tidak mahu mengangkatnya malah akan biarkan sahaja sehingga si isteri
mengangkat dan masuk ka dalam bakul.

Cerewet Boleh Diterima Apabila…
Bagi setiap pasangan, asalkan cerewet itu tidak menyusahkan, memalukan, memaksa atau
menyuruh untuk melakukan sesuatu yang bercanggah dari kerelaan mereka dan boleh menerimanya, itu tidak menjadi masalah. Contohnya sekira pasangan cerewet mereka sering membetulkan kelakuan suaminya dengan cara-cara yang dianggap betul dari pandangan isterinya.

Cerewet serta leter yang tidak henti-henti serta sering tidak berpuas hati tentang apa yang
telah dilakukan, sering diperbetulakn atau selalu kena marah ini akan menimbulkan keretakan atau ketegangan di dalam perhubungan suami isteri.

Suami Atau Isteri Lebih Cerewet?
Cerewet seorang isteri seringkali adalah lebih teruk dari seorang suami. Sifat seorang
perempuan adalah lebih teliti dan terperinci dari lelaki. Isteri memang memerlukan sesuatu
yang lebih sempurna dan teratur. Walhal suami, walaupun tidak semua dianggap mudah tetapi pastika nia tidak memeningkan kepala.

See also  Begini Cara Guna Aloe Vera Gel Untuk Perawatan Kulit Wajah & Tubuh

Tangani Suami @ Isteri Cerewet
1.Perangai cerewet ini ada hadnya iaitu cerewet tidak boleh diulang-ulang, sering atau suka diingatkan atau diperbetulkan seperti mengingatkan seorang kanak-kanak. Sekiranya pasangan ini tidak boleh lari dari kelakuan cerewetnya, ia hendaklah dilakukan dengan cara jenaka dan manja. Perlu diingatkan tiada orang yang suka disuruh atau dipaksa. Cerewet perlu berkomunikasi dan kalau boleh ia hendaklah dilakukan dengan rasional.

Bila Suami Cerewet
Bagi lelaki yang panas baran atau tidak suka di tegur tentang perbuatannya sudah tentu dia tidak akan suka di perlakukan seperti dileteri atau ditegur serta diperbetulkan kelakuan
dia. Lelaki itu akan memberontak dengan menunjukkan dirinya tidak bersetuju bila ditegur.
Kemungkinan semasa dalam mood sayang, si suami akan melakukannya tanpa bantahan tetapi sekiranya kasih sayang itu berkurangan, perangai sebenarnya akan timbul. Suami perlu memahami isteri, mood dan emosi isterinya.

Bila Isteri Cerewet
Setiap pasangan perlu berkomunikasi tentang cerewetnya perangai masing-masing supaya ia mudah difahami. Isteri perlu memahami jiwa suaminya itu, dari mana datangnya, keluarganya, fahamannya serta pembawakannya. Sekira suami itu pembersih dan teratur, isteri boleh faham dan boleh ikut tetapi sekiranya suami itu seorang pengotor, isteri yang tidak cerewet pun boleh jadi cerewet.

Bila Suami Isteri Cerewet…
Sekiranya kedua-dua pasangan mempunyai sifat yang cerewet, ia hendaklah banyak kan
berkomunikasi dan berbincang secara terbuka, sedia menerima kekuatan dan kelemahan pasangan serta perlu banyak mengawal kemarahan dan stres. Dengar dan fahami apa yang dikatakan dan apa yang dia mahu. Jangan bertindak kasar atau agresif jika tidak setuju tapi perlu bercakap untuk pasangan fahami isi hati kita Cerewet ini jika dilayan dengan kasih sayang, cerewet ini akan hilang.

Nasihat Untuk Suami Isteri
Sekiranya jika salah seorang mempunyai sifat cerewet, pasangannya janganlah melepaskan geram tetapi memahami isteri atau suami dengan banyak bertanya kenapa ia di lakukan begitu dan kenapa kalau ia dilakukan begini atau bagaimana kalau ia dilakukan dengan lain cara. Minta pandangan dari tuan punya badan tentang cerewetnya.

Tip Terbaik Suami Isteri
Dalam isu kecerewetan ini kedua-dua pasangan hendaklah bertolak ansur dan menerima kritikan serta ingin diperbetulkan. Suami atau isteri janganlah melihatnya seperti pandangan yang negatif serta memberontak dan marah. Kemungkinan besar orang yang cerewet ini menghadapi sakit OCD dan perlukan rawatan. Bagilah peluang dan masa untuk salah sorang memperbaiki keadaan dengan membetulkan serta menyesuaikan diri mereka bersama. Sekiranya salah seorang memerlukan rawatan atau terapi bantulah dia.

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Goodies Kenduri Kahwin Letak Roti, Begini Cara Nak Order, Mudah Je!

Related Posts