Hartanah

“Fahami Anak Istimewa Kita” Dr Say Sebak Anak Istimewa Mahu Sambut Birthday Sendiri!

“Fahami Anak Istimewa Kita” Dr Say Sebak Anak Istimewa Mahu Sambut Birthday Sendiri!
“Fahami Anak Istimewa Kita” Dr Say Sebak Anak Istimewa Mahu Sambut Birthday Sendiri!
rumahkabin black

Dalam mendidik anak-anak yang sedang membesar terutamanya yang berumur sekitar 0-6 tahun, teori dan juga pendekatan secara praktikal diperlukan oleh ibu bapa. Maklum sahaja ketika usia sebegini anak-anak mudah menyerap apa yang kita buat untuk mereka sekaligus sedikit sebanyak akan mempengaruhi sikap dan perangai mereka bila dewasa kelak.

Kalau Marah Anak Elak Hukum Secara Fizikal, Takut Timbul Masalah Emosi & Minda Masa Membesar

Dr Airil Haimi Mohd Adnan, Pensyarah Kanan UiTM Cawangan Perak dan penyelidik aktif ilmu psikologi perkembangan tahun awal serta sosiologi pendidikan usia praformal (0-6 tahun) di peringkat ASEAN ada petua untuk para ibu bapa dalam mendidik si kecil zaman milenial ini berdasarkan penyelidikan yang ada.

Kalau Marah Anak Elak Hukum Secara Fizikal, Takut Timbul Masalah Emosi & Minda Masa Membesar

5 PETUA MENDIDIK SI KECIL KONTEMPORARI DARI PENYELIDIKAN

Dengan tibanya tahun baharu 2020 dan dengan bermulanya kurun seterusnya dalam sejarah peradaban manusia, cabaran dan dugaan yang hebat sudah pasti dirasai oleh papa, mama dan para pendidik prasekolah yang mengambil berat akan pekembangan si kecil kontemporari dalam lingkungan usia 0-6 tahun.

Tahun-tahun awal ini bukan hanya membentuk peribadi seorang insan tetapi pendidikan berbentuk praformal (sebelum pendidikan formal di sekolah rendah dan menengah) di taska dan tadika serta dalam situasi rumah membantu proses perkembangan jasmani, emosi, rohani dan intelek si kecil.

Saya pasti mama dan papa serta pendidik prasekolah di luar sana tahu banyak tips serta panduan berguna tentang cara-cara untuk mempengaruhi tumbesaran dan perkembangan si kecil. Untuk edisi kali ini, saya kongsikan lima petua tambahan berdasarkan bukti dan fakta dari penyelidikan sains sosial serta ilmu pendidikan berkenaan pendidikan si kecil dalam peringkat usia pendidikan praformal 0-6 tahun.

Pertama – Pantau dan kawal penggunaan teknologi oleh si kecil

Saya rasa semua orang tahu bahawa membiarkan si kecil duduk di depan skrin telefon pintar, tablet, komputer atau televisyen selama berjam-jam pada satu-satu masa, amat tidak baik untuk perkembangan dan juga kesihatannya. Tetapi hakikatnya, memang sukar untuk papa dan mama memantau serta mengawal aspek kehidupan ini, lebih-lebih lagi dewasa ini pendidikan berbentuk digital dan juga hiburan berbentuk digital amat mudah dimuat turun ke dalam telefon pintar, tablet, komputer atau televisyen.

Tidak masuk akal dan amat tidak patut jika mama dan papa menahan kanak-kanak pada peringkat usia pendidikan praformal daripada menggunakan teknologi. Ini kerana hidup kita hari ini saling terikat dengan teknologi sehari-hari. Realitinya juga semua orang tidak kira tua atau muda, si kecil atau anak remaja cenderung menggunakan media sosial untuk saling berhubungan, berkongsi rasa serta belajar bersama.

Kalau Marah Anak Elak Hukum Secara Fizikal, Takut Timbul Masalah Emosi & Minda Masa Membesar

Pada masa yang sama, pantauan dan kawalan amat diperlukan supaya masa di depan skrin tidak membantutkan pembangunan potensi diri si kecil, merosakkan kesihatan matanya atau mengganggu rutin lain yang produktif seperti membaca santai atau beriadah di luar rumah. Akademi Pediatrik Amerika Syarikat baru-baru ini mendapat bahawa masa yang terlalu lama di depan skrin sebenarnya boleh membantutkan pemikiran kanak-kanak!

Pada penyelidik dari Akademi itu menguji kemahiran bahasa dan celik huruf 47 orang kanak-kanak prasekolah antara usia tiga hingga lima tahun dan melakukan pengimejan pada otak mereka. Didapati kanak-kanak yang terlalu kerap dan terlalu taksub menggunakan media teknologi berasaskan skrin (screen based technologies) mempunyai mikrostruktur otak yang agak kurang maju berbanding kanak-kanak lain.

Kedua – Jangan cenderung menghukum si kecil secara fizikal

Akademi Pediatrik Amerika Syarikat juga banyak menjalankan penyelidikan mengenai proses mendisiplinkan diri kanak-kanak. Pada bulan November 2019, Akademi ini telah mengeluarkan kenyataan yang amat keras berkenaan proses mendisiplin kanak-kanak dan

papa dan mama yang terlalu mudah marah dan cepat pula ‘naik tangan’ dengan si kecil. Data dari kumpulan penyelidik di Akademi ini mendapati bahawa memukul si kecil lebih banyak mudarat berbanding dengan kebaikan.

Beberapa penyelidikan sains sosial dan pendidikan lain juga mencapai rumusan yang sama. Hukuman pada tubuh badan kanak-kanak mempunyai banyak kesan buruk dan boleh membawa kepada tingkah laku yang agresif dan menentang orang dewasa. Hukuman fizikal pada usia muda juga akan meningkatkan risiko masalah kesihatan mental dan masalah berkaitan minda.

Lebih merisaukan, dalam situasi famili di mana kanak-kanak dilayan dengan ‘keras’ pada jangka masa panjang, hukuman fizikal hanyalah akan menjejaskan hubungan antara mama dan papa serta anak kecil mereka. Hubungan positif yang sepatutnya dirasai dalam famili akan dirosakkan oleh hukuman fizikal yang tidak terkawal, berlebihan dan tidak ada sebab yang munasabah!

See also  "Saya Izinkan Dia 'Pergi'" Kanak-Kanak 12 Tahun Mangsa Terbaru Strok Haba, Bapa Reda Tak Sanggup Tengok Anak Sakit!

Kalau Marah Anak Elak Hukum Secara Fizikal, Takut Timbul Masalah Emosi & Minda Masa Membesar

Walaupun ada sebab yang munasabah, seharusnya hukuman fizikal dielakkan untuk kanak-kanak yang berusia 6 tahun dan ke bawah. Mereka masih kecil dan masih lagi tidak matang dalam berfikir. Dikhuatiri juga hukuman berbentuk fizikal akan membawa kepada kecederaan fizikal kerana tubuh badan kanak-kanak yang berusia 6 tahun dan ke bawah bukan hanya kecil tetapi mudah sakit dan tercedera.

Ketiga – Layan si kecil dengan penuh kemesraan dan rasa kasih serta sayang

Petua ini sebenarnya amat relevan kepada mama-mama di luar sana yang ada anak kecil dalam lingkungan usia 0-6 tahuan. Para penyelidik sains pendidikan di Universiti Buffalo, Amerika Syarikat telah mengkaji lebih daripada 140 remaja di New York. Data mereka menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mendapat layanan dengan penuh mesra, rasa kasih dan juga sayang sukar untuk menjadi pendera pada masa depan malah mereka juga kurang risiko menjalinkan hubungan dengan ‘kaki dera’ kelak.

Data untuk projek penyelidikan ini berkisar tentang konflik yang mereka lihat dan rasai antara mama dan papa mereka di rumah, pengalaman dalam perhubungan mereka dengan mama-mama mereka dan juga keganasan lain yang pernah mereka rasai sejak usia awal kanak-kanak lagi. Yang pasti, kemesraan dan rasa kasih serta sayang bukan sekadar memberi kekuatan dalaman tetapi juga dapat membentuk identiti diri yang cemerlang.

Kanak-kanak, pada usia muda lagi, sebenarnya sudah mula membentuk suatu model dalaman mengenai diri mereka sendiri dan orang lain berdasarkan kualiti perhubungan mereka dengan papa dan mama mereka. Jika mama atau papa mereka sering berlaku kasar atau tidak konsisten, kanak-kanak akan merasakan bahawa diri mereka kurang bernilai dan tidak dapat disayangi. Mereka juga akan sukar percaya kepada orang lain.

Akan tetapi, kemesraan dan tingkah laku positif yang ditunjukkan oleh mama dan papa akan meningkatkan penerimaan diri kanak-kanak. Kehangatan perhubungan keluarga yang mereka rasai juga akan membantu kanak-kanak membentuk model dalaman diri yang positif. Mereka akan percaya bahawa diri mereka juga layak disayangi oleh orang lain serta patut dihormat, seperti mana mereka menerima dan menghormati orang lain di sekeliling mereka.

Keempat – Pastikan si kecil mendapat rehat dan tidur yang mencukupi

Sekumpulan penyelidik lagi dari Akademi Pediatrik Amerika Syarikat telah menganalisis respons survei atau tinjauan daripada mama, papa serta penjaga 49,050 kanak-kanak yang berusia antara 6 hingga 17 tahun. Fokus para penyelidik ini adalah jumlah jam tidur purata untuk kanak-kanak di rumah mereka, bersama ahli famili mereka. Topik ini walaupun mungkin dilihat agak remeh, sebenarnya mempunyai implikasi yang amat besar dalam hidup kanak-kanak dan remaja dari sudut kesihatan dan pendidikan mereka.

Kalau Marah Anak Elak Hukum Secara Fizikal, Takut Timbul Masalah Emosi & Minda Masa Membesar
Boy sleeping on bed holding a soft toy by his side, against a soft cream background.

Menurut para penyelidik dari Akademi berkenaan, tidur yang mencukupi bermakna sekurang-kurangnya 9 jam pada malam hari secara purata untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 12 tahun dan sekurang-kurangnya 8 jam pada malam hari untuk remaja yang berusia 13 hingga 17. Untuk kanak-kanak pada peringkat usia praformal 0-6 tahun, sudah tentu tempoh waktu yang lebih lama diperlukan!

Para penyelidik dari Akademi berkenaan mendapati bahawa kira-kira sepertiga kanak-kanak sekolah tidak mendapatkan tidur yang cukup pada hari-hari sekolah mereka. Walaupun ini mungkin bukan perkara yang paling teruk di dunia jika dibandingkan dengan isu lain berkaitan tumbesaran serta perkembangan, ini masih lagi perkara yang perlu diambil serius untuk mama dan papa khasnya.

Kanak-kanak serta anak remaja yang tidak cukup tidur sebenarnya cenderung berasa tidak teruja atau tidak menunjukkan minat untuk mempelajari perkara-perkara baharu. Mereka juga kurang mengambil berat tentang prestasi semasa belajar, mereka cepat hilang minat untuk menyelesaikan perkara-perkara yang telah mereka mulakan dan mereka sukar untuk berasa tenang jika dihadapkan dengan dilema, konflik atau masalah.

Kelima – Sentiasa cuba meluangkan masa untuk bersama dengan si kecil

Musuh utama kita yang hidup dalam kurun baharu ini adalah masa! Masa dirasakan makin kurang dan makin terhad, sehingga masa yang ada lebih bernilai daripada emas dan juga platinum. Masa yang tidak cukup serta agak terhad juga sering dijadikan alasan oleh papa dan mama yang tidak dapat meluangkan masa untuk si kecil mereka. Apa pun yang anda lakukan dalam hidup, sesibuk mana pun anda keluar mencari rezeki – wajib anda cuba untuk meluangkan masa dengan si kecil anda!

See also  10 syarikat Malaysia mahu bekerjasama bangunkan Nusantara, Indonesia

Aktiviti bermain atau riadah misalnya, akan merembeskan hormon ‘oxytocin’ dengan banyaknya dalam tubuh kanak-kanak. Oxytocin adalah hormon yang kritikal dan berkait rapat dengan kesihatan mental manusia. Hormon ini terlibat dalam aktiviti interaksi sosial bersama orang lain dan juga dalam proses membina ikatan yang lebih rapat dengan orang lain di sekeliling kita.

Akan tetapi, hormon ini dan banyak hormon lain lagi tidak semestinya diaktifkan melalui aktiviti fizikal sahaja. Untuk kanak-kanak misalnya, oxytocin dirembeskan apabila mereka berasa empati, apabila mereka melihat orang yang sayang dan menerima mereka dan juga apabila kulit mereka disentuh oleh mama dan papa mereka. Maka, tidak ada alasan untuk kita tidak meluangkan masa dan bermesra dengan si kecil tersayang di rumah.

Begitu besar kerugian papa dan mama yang tidak cuba meluangkan masa untuk bersama dengan si kecil. Masa yang hilang juga tidak akan berganti kembali, jangan kita lupa bahawa seorang anak kecil semakin meningkat dewasa dengan sekelip mata. Si kecil yang dahulunya amat sayang dan perlukan diri kita sebagai papa dan mama mungkin kelihatan

sedikit renggang apabila mencapai usia remaja dan awal dewasa. Oleh sebab itu, rebutlah masa yang masih ada dengan sekuat-kuat usaha.

 

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Lauk Asam Rebus Ikan Kembung Saja, Tapi Nikmatnya Tak Terkata