Hartanah

Ahli Muzik US Diserang ‘Batch 06’ Gara-Gara Nama Dipetik Dalam Ujian Mendengar SPM 2023

Untitled design 10
rumahkabin black

Jika tertinggal telefon bimbit di rumah, kita akan sanggup berpatah balik mengambilnya. Telefon seakan sudah menjadi “nyawa” bagi kebanyakan orang. Memegang telefon bimbit di meja makan juga pemandangan biasa termasuk mak ayah yang tak lepaskan peluang, seolah-olah tiada masa lagi.

Rakyat Malaysia Terlalu Obses, Remaja Paling Mudah Kena Tipu Dalam Pembelian Telefon Bimbit
Perghhh…confirm nangis kalau phone tertinggal di rumahkan…pix giphy
Disebabkan terlalu obses dengan telefon bimbit, rakyat Malaysia dikatakan sebagai pengguna  telefon bimbit ketiga tertinggi di  Asia Pasifik serta melebihi negara maju seperti Amerika Syarikat dan Eropah, menurut laporan terbaru firma kajian pengguna Nielsen.

Hah! Tengok, betapa obsesnya kita dengan telefon bimbit ini seolah-olah tiada masa esok untuk melihatnya.

Rakyat Malaysia Terlalu Obses, Remaja Paling Mudah Kena Tipu Dalam Pembelian Telefon Bimbit
Banyak telefon bimbit pelbagai jenama ada di pasaran
Kalau mak ayah pun sama, jangan ceritalah golongan remaja, memang boleh “pecah” skrin sebab belek terlalu lama. Tak main games, tengok Instagram dan macam-macam lagi. Betul tak?

Laporan Memahami Pengguna Telefon Bimbit Asia itu menunjukkan trend terkini dalam pemilikan telefon pintar serta sikap pengguna di sembilan negara Asia Pasifik termasuk Indonesia, Malaysia, Thailand, Filipina, Australia, Hong Kong, China, India dan Singapura.

Malaysia mencatatkan kadar penembusan telefon pintar 80 peratus selepas Hong Kong dan Singapura (87 peratus), diikuti Australia (75 peratus) dan China (71 peratus).

Laporan itu juga menunjukkan penggunaan telefon bimbit di Asia Pasifik terus mencatatkan pertumbuhan berganda sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Penggunaan telefon pintar di pasaran membangun juga mula meningkat. Thailand mencatatkan kadar penembusan 49 peratus diikuti Indonesia (23 peratus), India (18 peratus) dan Filipina (15 peratus).

Rakyat Malaysia paling ramai memiliki lebih daripada satu telefon bimbit

Rakyat Malaysia Terlalu Obses, Remaja Paling Mudah Kena Tipu Dalam Pembelian Telefon Bimbit
Pergh..memang crazykan orang kita bab phone nie…pix giphy

Jumlah pengguna yang memiliki beberapa telefon bimbit juga semakin meningkat di rantau Asia Pasifik, terutama di Malaysia, di mana hampir separuh atau 47 peratus pengguna memiliki lebih daripada satu telefon bimbit, diikuti Hong Kong (31 peratus) serta Singapura dan China (29 peratus).

Selain telefon pintar, penggunaan tablet juga dilihat semakin meningkat di pasaran rantau ini berbanding tahun lalu, dengan Singapura mencatatkan peningkatan hampir 30 peratus kepada 47 peratus, Hong Kong (57 peratus) dan Malaysia (42 peratus).

“Pertumbuhan dalam pemilikan peranti yang boleh disambung kepada internet di Asia Pasifik begitu besar sejak beberapa tahun ini.

“Walaupun graf pertumbuhan ini dijangka akan mula mendatar, penggunaan peranti ini akan terus berkembang dan memberikan peluang yang sangat besar kepada organisasi untuk berhubung dengan pengguna melalui platform ini,” menurut Pengarah Amalan Telekomunikasi dan Teknologi Asia Tenggara Nielsen, Sagar Phadke.

Menurutnya, menjadi semakin penting bagi syarikat untuk membangunkan strategi mudah alih yang canggih bagi mengambil peluang daripada trend terbaru ini. (sumber SH – 2015).

Remaja Paling Mudah Kena Tipu

Penipuan pembelian telefon bimbit secara dalam talian semakin menjadi trend. Namun di sebalik keghairahan  membeli, kita tentu tidak begitu teliti dan begitu mudah mempercayai apa yang tertera di laman web dinyatakan.

Sumber polis memaklumkan, kebanyakan pembeli telefon bimbit terdiri daripada remaja yang membuat pembelian secara online tanpa pengetahuan ibu bapa.

Rakyat Malaysia Terlalu Obses, Remaja Paling Mudah Kena Tipu Dalam Pembelian Telefon Bimbit
Keghairahan mahukan telefon bimbit murah antara punca remaja mudah ditipu – pix giphy

Hanya pandang pada harga murah, nampak cantik, telefon berjenama, menjadikan remaja paling mudah kena tipu apabila membuat tempahan telefon  bimbit secara dalam talian.

Hari ini akhbar Sinar Harian melaporkan,  seorang wanita, Dayang Fitamma Abdullah, 25, bengang apabila rumahnya dijadikan alamat palsu pembelian telefon bimbit. Masa yang sama, dia bukan penjual dan tak pernah menjalankan apa-apa perniagaan telefon.

Rakyat Malaysia Terlalu Obses, Remaja Paling Mudah Kena Tipu Dalam Pembelian Telefon Bimbit
Alamat rumahnya digunakan oleh peniaga untuk pembelian iPhone 5 pada harga RM450 sahaja
Bayangkan, iPhone 5 hanya dijual pada harga serendah RM450 tetapi alamat digunakan adalah rumahnya di Taman Air Manis, Sabak Bernam, Selangor.
Kata Dayang, alamat rumah sewanya  telah digunakan pihak terbabit untuk menipu pelanggan. Sehingga kini seramai tiga pelanggan telah ditipu pihak terbabit menggunakan alamat rumah yang disewanya sejak Mei lalu.

“Saya kesal bila alamat rumah sewa kami telah digunakan pihak tidak bertanggungjawab untuk menipu pelanggan. Saya tak sangka didatangi pelanggan yang ingin menuntut dan melihat iPhone kononnya diiklankan di rumah kami,” katanya.

Menurut Dayang, kegiatan itu mula dikesan sejak Julai lalu dan tiga pelanggan yang ditipu pihak terbabit pula tinggal di luar daerah Sabak Bernam.

See also  Pelajar raih 11A SPM dapat lebih 10 tawaran sambung belajar & biasiswa

“Mereka datang jauh seperti dari Shah Alam dan Bagan Datoh semata-mata nak menuntut iPhone dijanjikan. Sebaik sampai ke rumah saya, mereka kecewa apabila gagal berhubung dengan penjual terbabit,” katanya.

Rakyat Malaysia Terlalu Obses, Remaja Paling Mudah Kena Tipu Dalam Pembelian Telefon Bimbit
Memang boleh jadi hulk kalau kena tipu niekan..pix giphy

Katanya, suspek juga dipercayai menukar modus operandi dengan menjual kamera bagi mengaburi pelanggan.

“Saya percaya, kegiatan ini dilakukan pihak sama untuk menipu mangsa dengan gunakan alamat rumah kami bagi dapatkan wang,” katanya.

Jelasnya, dia turut menyamar menjadi pelanggan dan pihak terbabit turut berikan nombor akaun bank untuk urusan jual beli. Saya bimbang lebih ramai tertipu dengan memasukkan sejumlah wang kepada penjual sedangkan barang dibeli itu tidak diperoleh,” katanya.

Tambahnya, tujuannya mendedahkan kegiatan itu bagi beri kesedaran kepada orang ramai agar tidak mudah beli barangan dalam talian.

Selain itu katanya, dia sekeluarga bimbang sesuatu tidak diingini berlaku melibatkan tuntutan pihak lain.

“Walaupun tak pernah berlaku pertengkaran dengan tiga mangsa penipuan terbabit, tapi saya risau kalau ada pembeli  lakukan tindakan luar kawalan terutama jika suami tiada di rumah.

“Saya nak tegaskan  kami tak pernah terlibat apa jua perniagaan di internet dan merayu pihak terbabit hentikan penggunaan alamat rumah sewa saya,” katanya.

Apa yang penting, belilah di kedai yang diyakini serta dilantik sebagai pengedar bertauliah. Itu lebih selamat dari ditipu oleh penjenayah yang “faham kehendak” dan melayan kegilaan rakyat Malaysia terhadap telefon bimbit.

Senarionya, rakyat negara ini memang suka pada berjenama, cantik dan paling penting murah harganya sehingga tak masuk akal. So berhenti belajar dari kena tipu terus ya!

 

 

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Autentik Cara Nurel Baharin, Dewi Remaja 2023 [Isu Digital Februari 2024]

Related Posts