Pelaburan

David vs Goliath Dalam Sejarah Melayu: Melaka vs Dai-Viet 1484

FB IMG 1706885705438
rumahkabin black

Semalam, kita dikejutkan dengan pasukan bola sepak negara kita mampu seri dan malah mendahului permainan ketika melawan Korea Selatan, kuasa bola sepak Asia yang berada di kedudukan ke-25 dunia.

 

Korea Selatan juga antara pasukan regular dalam Piala Dunia. Kita berjaya berdiri sama tinggi dengan pasukan yang mampu membeduk Jerman dan Portugal di pentas tertinggi Asia.

 

Ibarat David vs Goliath.

 

Tapi tahu tak yang kita pernah juga pernah ada pertempuran ibarat David vs Goliath ni dalam sejarah Melayu?

 

Ketika zaman pemerintahan Sultan Alauddin Riayat Shah I, Melaka pernah bertempur dengan orang-orang Dai Viet yang sekarang kita kenal sebagai Vietnam.

 

Untuk pengetahuan korang, Pertempuran Lan Xang ni ada dicatatkan dalam catatan China.

 

Menurut Mao Qiling, Maharaja Le Dinasti Dai Viet, Le Thanh-Tong hantar 90,000 tentera untuk serang Lan Xang tetapi dikalahkan oleh tentera Melaka yang dihantar ke sana dengan seramai 30,000 orang terkorban.

 

Apa sebenarnya yang menjadi punca pertempuran ni berlaku?

 

Ia bermula apabila pada penghujung tahun 1469. Dalam Rekod Ming Shi Lu, Laksamana Bija Rana dalam pelayaran pulang ke Melaka setelah menghantar ufti ke Negeri China. Kapal beliau dilanda ombak ribut dan terkandas di negeri Dai Viet.

 

Laksamana Bija Rana bersama pegawai-pegawainya dibunuh, anak-anak kapal yang masih hidup di tacap tubuhnya dengan besi panas dan dijadikan hamba abdi manakala budak-budak yg mengikuti pelayaran tu dijadikan sida-sida di istana Dai Viet.

 

Pihak Melaka yang tak dengar khabar berita dari rombongan ufti sehingga musim angin monsun timur laut berakhir terpaksa tunggu pertukaran angin monsun barat daya tahun berikutnya.

 

Sekitar tahun 1471, Pihak Dai Viet menggerakkan armada tentera laut yang amat besar untuk menakluk Champa. Kerakusan Le Thanh-Tong membuak-buak dan ingin menakluk sehingga seluruh Indo-China dan Kepulauan Melayu.

 

Pihak Melaka masih tak tahu tentang pembunuhan Laksamana Bija Rana dan rombongannya hingga tahun 1475.

 

Sultan Mansur Syah mungkin dapat tahu disebabkan Shah Indra Berma, anak raja Champa yang jadi pelarian perang Champa-Dai Viet dan dilantik sebagai menteri.

 

Mungkin juga berita ni sampai melalui Menteri Jana Putra dan Tun Telanai yang melakukan hubungan diplomatik dengan Siam.

 

Sekitar tahun 1479, berlaku satu konflik diantara Kerajaan Dai Viet dengan Kerajaan Lan Xang yang berpunca dari permintaan Maharaja Le Than-Thong meminta helaian bulu seekor gajah putih yang dianggap suci.

 

Raja Lan Xang iaitu Chakrapat membalas dengan hantar kotak berisi tahi gajah.

 

Ni yang buatkan Maharaja Dai-Viet bengang dan kerahkan seramai 180,000 tentera untuk berperang dengan Lan Xang.

 

Disebabkan Dai-Viet berada di bawah naungan Dinasti Ming China, Melaka awalnya taknak serang Dai-Viet.

 

Pada bulan Ogos 1481, Ming Shu Lu catatkan seorang wakil dari Melaka iaitu Tuan Laksamana Diraja Hang Tuah tiba di kota Larangan China untuk penghantaran ufti.

 

Rombongan ufti pada tahun 1481 ni ada misi yang tersendiri iaitu memohon pihak China siasat pembunuhan Laksamana Bija Rana dan pegawai-pegawainya oleh kerajaan Dai-Viet.

 

Seterusnya, memohon China bertindak terhadap Dai-Viet atas penaklukan Champa serta memohon kebenaran untuk berperang dengan Dai-Viet kerana Dai-Viet berhajat untuk menyerang Melaka.

 

Melaka sebelum ni tak balas perbuatan kejam Dai-Viet atas sebab menghormati negara ufti yang tak dibenarkan berperang satu sama lain.

 

Setelah dua minggu, akhirnya rombongan ufti dari Dai-Viet sampai ke China.

 

Laksamana mulakan prosiding pendakwaan terhadap wakil Dai-Viet dihadapan Menteri Perang China iaitu Chen Yue sebagai Hakim.

 

Keputusan dibuat mengikut apa yang tercatat dalam Ming Shi Lu.

 

Pertama, kes pembunuhan Bija Rana terlalu lama. Jadi agak sukar untuk selidik dakwaan Melaka.

See also  Perasmian Persidangan Sayap-Sayap UMNO PAU2022

 

Kedua, Maharaja China hantar surat kepada Le Thang-Thong untuk tak ancam dan hormat negara naungan.

 

Ketiga, Melaka dibenarkan untuk menyiapkan tentera dan diberi kebenaran untuk berperang jika Vietnam benar-benar ingin serang Melaka.

 

Pada tahun 1481, Laksamana Hang Tuah dan pasukannya dihantar ke Turki untuk beli meriam terbaik kira-kira 3000 buah untuk bersiap sedia menentang angkatan bersenjata Dai-Viet.

 

Pada Jun 1482, Kerajaan Lanna laporkan kepada Ming China yang dioramg setuju bantu Lan Xang mengusir Dai-Viet. Diorang dah dapat bantuan dari arah selatan.

 

Dai-Viet hantar kira-kira 1 juta askar dengan lebih 4000 pegawai tentera dan jeneral. Askar-askar ni dilengkapi ‘arquebus’ dengan teknologi yang ditiru dari China.

 

Ketumbukan khas dari Melaka yang dibawa oleh Lanna melalui jalan darat merentasi Ayuthaya.

 

Sebenarnya, bukan semua adalah dari Melaka. Tentera Melaka dan panglima-panglima perang mereka menjadi ketua kempen dengan memimpin ketumbukan askar dari Ayuthaya, Sukhotai dan wilayah-wilayah lain.

 

Melaka bertugas sebagai perancang strategi disokong oleh wilayah-wilayah Ayutthaya, Lanna dan Lan Xang.

 

Akhirnya perang pun berlaku pada tahun 1483-1484. Dipendekkan cerita, seramai 90,000 tentera Dai-Viet bertemu dengan pasukan Melaka di Lan Xang.

 

Pertempuran yang dahsyat berlaku dan akhirnya 30,000 askar Dai-Viet terkorban dan hanya 600 pegawai tentera yang hidup dari sejumlah 4000 orang dari kalangan mereka berdasarkan apa yang dicatat dalam Ming Shi Lu.

 

Oleh: Azizul Farhan

 

___

 

Menarik tak? Kalau korang nak tahu, bukan Melaka sahaja kerajaan Melayu yang terkenal.

 

Korang boleh selam lebih dalam pasal kerajaan-kerajaan Melayu dalam KITAB TAMADUN MELAYU.

https://shope.ee/10dEKWJgEG


Perhatian sebentar…

Sejak 2012, kami bersungguh menyediakan bacaan digital secara percuma di laman ini dan akan terus mengadakannya selaras dengan misi kami memandaikan anak bangsa.

Namun menyediakan bacaan secara percuma memerlukan perbelanjaan tinggi yang berterusan dan kami sangat mengalu-alukan anda untuk terus menyokong perjuangan kami.

Tidak seperti yang lain, The Patriots tidak dimiliki oleh jutawan mahupun politikus, maka kandungan yang dihasilkan sentiasa bebas dari pengaruh politik dan komersial. Ini mendorong kami untuk terus mencari kebenaran tanpa rasa takut supaya nikmat ilmu dapat dikongsi bersama.

Kini, kami amat memerlukan sokongan anda walaupun kami faham tidak semua orang mampu untuk membayar kandungan. Tetapi dengan sokongan anda, sedikit sebanyak dapat membantu perbelanjaan kami dalam meluaskan lagi bacaan percuma yang bermanfaat untuk tahun 2024 ini dan seterusnya. Meskipun anda mungkin tidak mampu, kami tetap mengalu-alukan anda sebagai pembaca.

Sokong The Patriots dari serendah RM2.00, dan ia hanya mengambil masa seminit sahaja. Jika anda berkemampuan lebih, mohon pertimbangkan untuk menyokong kami dengan jumlah yang disediakan. Terima kasih. Moving forward as one.

Pilih jumlah sumbangan yang ingin diberikan di bawah.

RM2 / RM5 / RM10 / RM50

Terima kasih


rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  MGNews: Perjuangan Wanita Tuntut Kuota 30% Sejak Zaman Rafidah Sampai Kini Belum Berjaya – Noraini

Related Posts