Hartanah

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Untitled design 40
rumahkabin black

Kalau anda berada di kota raya, banyak port menarik tenangkan jiwa bersama keluarga. Tak perlu gigih keluar ke tempat yang jauh, cukup berteduh di sekitar Selangor.

Nak-nak Selangor sebuah destinasi pelancongan dengan pelbagai lokasi menarik dari kawasan pantai, lanskap bandar, elemen kehijauan, dan banyak lagi latar yang menakjubkan untuk anda memperagakan ‘Outfit Of The Day’ atau OOTD.

Ini lima lokasi terbaik untuk mencuri sedikit masa bersama keluarga dan dalam masa yang sama, anda juga boleh healing!

1. Bukit Jelutong Eco Community

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Jika anda memang pencinta haiwan, Bukit Jelutong Eco Community memang ‘dibina’ untuk sesiapa yang mencari destinasi eko-pelancongan.

Sebuah taman riadah dan rekreasi yang terletak di Shah Alam ini menawarkan suasana yang cukup istimewa. Gabungan suasana kampung dengan alam semula jadi, taman ini sungguh menenangkan. Bagus datang awal pagi, lebih banyak tarikan yang boleh dinikmati, cuaca juga tidak terlalu terik dan tidak terlalu ramai orang.

Bukit Jelutong Eco Community menyediakan trail untuk anda yang inginkan aktiviti hiking dan dikatakan sebagai trail yang mudah serta lebih sesuai buat anda yang ingin lakukan pendakian yang ‘ringan-ringan’ je.

Kalau nak berkelah, sini memang tempatnya kerana Bukit Jelutong Eco Community menyediakan banyak port lepak dan tempat rehat. Hamparkan saja tikar anda dan makan bersama keluarga.

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Ada pelbagai haiwan ternakan di Bukit Jelutong Eco Community Park, ada haiwan seperti itik, angsa dan kambing. Itik ada di dalam tasik, anda boleh bagi makan dekat haiwan yang ada di sini.

Alamat : Bukit Jelutong Eco-community Park, Jalan Lelangit U8/45, Bukit Jelutong, Shah Alam, Selangor

Waktu operasi : 7 pagi – 7 malam setiap hari

2. Dragonfly Park Eco Grandeur

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Dragonfly Park yang terletak di Eco Grandeur, Puncak Alam bakal menjadi lokasi yang sempurna untuk sesiapa yang ingin luangkan masa dengan melakukan aktiviti riadah pada waktu petang. Pandangan yang cukup mendamaikan dengan rumput dan pokok-pokok menghijau serta kawasan perumahan sangat lawa.

Eco Grandeur Puncak Alam merupakan kawasan perumahan yang dibina berkonsepkan mesra flora dan fauna. Seperti namanya, kawasan tasik yang ada di sini adalah berbentuk seperti dragonfly atau pepatung.

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Selain sesuai untuk beriadah, lokasi ini sangat sesuai untuk bergambar. Gazebo disediakan di sini tau, sudahlah kawasannya cantik, diberikan pula tempat berteduh yang sangat cantik dan sempurna.

Alamat : Dragonfly Park @ Eco Grandeur, 47000, Puncak Alam, Selangor

Waktu operasi : 10 pagi – 8 malam setiap hari

3. Taman Saujana Hijau

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Antara taman yang perlu anda kunjungi bersama keluarga nanti ialah Taman Saujana Hijau. Sebuah taman yang membawakan vibes dan feel luar negara, Taman Saujana Hijau memang unik dan luarbiasa kerana mempunyai tiga taman berlainan iaitu Taman Eropah, China serta Inggeris.

Setiap taman ini bukan sahaja membawakan estetik tertentu, malah tumbuhan yang ditanam di setiap bahagian ini akan mencerminkan budaya dan identiti setiap tema.

Taman Saujana Hijau juga boleh melihat kawasan berbukit yang dikelilingi pokok-pokok pine dan pagar kayu yang sama seperti taman-taman di benua itu. Memang akan rasa seperti berada di sini. Sesuai sangat untuk dijadikan tempat bergambar, lebih-lebih lagi untuk photoshoot perkahwinan.

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Taman China pula mempunyai beberapa Chinese-style pagoda yang terletak di sekitar taman. Kalau nak rasa seperti filem Mulan, boleh-lah bergambar di sini. Taman Inggeris pula dipenuhi bunga-bunga ala English dan pokok Juniper menghiasi taman ini.

See also  "Awal-Awal Memang Tak Kongsi" Haris & Neelofa Kongsi Foto Anak Kedua Bila Tiba Waktunya

Memang cukup cantik. Terdapat track jogging sepanjang 2.8km yang tersedia buat yang sukakan aktiviti ini atau menunggang basikal. Namun, aktiviti yang tentunya min cadangkan sudah tentulah berkelah.

Simple namun cukup bermakna untuk anda dan keluarga. Berkelah dalam suasana seperti ini, tentunya akan membuatkan setiap detik menjadi istimewa. Pilih saja taman yang anda gemari dan spot-spot terbuka untuk anda set-up dan enjoy!

Alamat : Jalan P11, Presint 11, 62000, Putrajaya

Waktu operasi : 7 pagi – 7 malam setiap hari

4. Taman Persahabatan Selangor – Jepun

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Jika anda peminat suasana Jepun dengan pokok cherry blossom mereka dan taman-taman yang minimalis, di sini merupakan tempat yang sesuai,

Dijamu dengan lanskap indah yang kemas dan elegan, suasana aman dan jambatan-jambatan kecil dikelilingi air tasik, memang merefleksi budaya masyarakat Jepun. Anda juga boleh terasa bagai berada di negara matahari terbit itu.

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

 

Mauk sini memang feeling seolah-olah berada di Osaka dan Hokkaido.

Terdapat beberapa tarikan menarik yang korang boleh pergi di sini. Antara tarikan yang ada di taman ini ialah Laman Zen, Kolam Maze dan Gerbang Torii Tsukubai.

Yang paling best, ada program persembahan kebudayaan Jepun dan Selangor pada setiap hari minggu tau. Jadi kalau plan nak berjogging di Taman Tasik Shah Alam tu, boleh lah singgah sebentar dan menikmati serta mempelajari budaya Jepun di taman ini.

Alamat : Seksyen 14, 40000, Shah Alam, Selangor

Waktu operasi : 10 pagi hingga 6.30 petang, ditutup pada Isnin

5. D’Network Setia Eco Park @ Setia Alam

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Bertemakan ‘Taman Musim Panas di Malaysia’, terdapat 38 jenis tumbuh-tumbuhan eksotik dan 18 jenis pohon-pohon renek yang dibawakan dari pelbagai negara.

Ada Pancutan Air Muzikal yang Pertama di Dunia dengan menggunakan tenaga solar, berkonsepkan Simfoni Kelestarian. Keseluruhan premis di D’Network Setia Eco Park ini juga menggunakan tenaga solar bertujuan untuk menekankan konsep ekosistem yang lestari untuk semua pengunjung.

Port Menarik Tenangkan Jiwa Di Selangor, Ini 5 Tempat Patut Singgah

Selain itu, D’Network Setia Eco Park terdapat laman untuk bermain petanque, iaitu boling padang dan juga dapat belajar bermain sukan yang berasal daripada Perancis ini bersama pengunjung lain. Banyak aktiviti menarik boleh buat di sini, termasuk nak beriadah, merehatkan badan, bersukan atau jogging.

Alamat : Jalan Setia Nusantara U13/17, Setia Alam, Seksyen U13, Setia Eco-park, 40170 Shah Alam, Selangor

Waktu operasi : 8 pagi hingga 12 tengah malam

Selepas ini anda boleh lah bawa keluarga dan teman beriadah bersama ke taman-taman yang menarik ini dan yang paling penting, masuk percuma sahaja!

 

 

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Tip Senaman Bulan Puasa Mesra Six Pack, Ini 5 Rutin Santai & Sangat Berkesan