Hartanah

Diabetes, Bayi Pun Boleh ‘Kena,’ Jenis Penyakit Yang Tak Kenal Usia

Untitled design31
rumahkabin black

Diabetes, bayi pun boleh ‘kena.’ Penyakit ini jenis yang tidak mengenal usia, termasuk bayi yang baru lahir juga boleh menghidap penyakit ini. Dikenali diabetes neonatal, menurut pakar, antara puncanya ialah mutasi gen yang menyebabkan bayi tidak dapat menghasilkan insulin.

Artikel lain: Kandungan Overdue Ibu Diabetes, Bayi Berisiko Tertelan Najis. Mesti Peka Lelehan Air Ketuban

Diabetes, Bayi Pun Boleh ‘Kena’ Penyakit Tak Kenal Usia

Berdasarkan tinjauan ahli pediatrik endokrinologi, pada 2019 sahaja kira-kira 1,500 kanak-kanak di negara ini dikesan menghidap diabetes mellitus atau kencing manis.

Jenis 1 dan 2

Mengulas lanjut, Dr Ch’ng Tong Wooi, pakar perunding kanak-kanak dan pakar endokrinologi kanak-kanak di Pusat Perubatan Sunway Velocity (SMCV), berkata antara gejala yang ditunjukkan oleh bayi penghidap diabetes ialah saiznya lebih kecil semasa dilahirkan, berat badan tidak bertambah, penurunan berat badan serta mengalami rasa lapar melampau.

“Diabetes berlaku disebabkan oleh kadar gula dalam darah yang tinggi. Terdapat beberapa klasifikasi diabetes, dan yang paling kerap dikesan dalam kalangan kanak-kanak ialah jenis 1 dan jenis 2.

Diabetes, Bayi Pun Boleh ‘Kena,’ Jenis Penyakit Yang Tak Kenal Usia

“Diabetes jenis 1 selalunya berlaku seawal usia enam bulan ke atas dan ia akan berlaku sebelum pesakit berusia 25 tahun. Angka kanak-kanak yang menghidap diabetes jenis 2 pula tidak sebanyak jenis 1, namun didapati semakin meningkat disebabkan peningkatan masalah obesiti,” jelasnya, menambah bagaimanapun ia tidak bermakna jenis 2 lebih serius.

Ulas beliau, jenis 1 merujuk kepada keadaan autoimun, iaitu apabila badan tidak dapat menghasilkan insulin (hormon yg dikeluarkan oleh pankreas untuk mengawal kepekatan glukosa dalam darah), sementara jenis 2 bermakna badan mempunyai rintangan terhadap insulin dan pankreas tidak dapat menghasilkan insulin mencukupi untuk mengatasi keadaan itu.

Lagi artikel: Diabetes Ketika Hamil, Dr Hamid Arshat Kongsi Cara Kawal  Cegah

Mengenai sebab berlaku kencing manis, beliau berkata ia bergantung pada jenis diabetes.

“Diabetes jenis 1 berlaku disebabkan sistem imuniti menyerang sel beta pankreas lalu menyebabkan pankreas tidak boleh menghasilkan insulin.

“Jenis 2 pula terjadi disebabkan oleh rintangan (penolakan) badan terhadap insulin,” katanya.

Akibatnya, badan akan menghasilkan lebih banyak insulin bagi mengimbangi insulin yang tidak berkesan namun masih tidak mencukupi, dan dalam jangka masa panjang, ketegangan sel beta akan merosakkan dan mengurangkan penghasilan insulin.

Diabetes, Bayi Pun Boleh ‘Kena,’ Jenis Penyakit Yang Tak Kenal Usia
Kredit foto: Freepik

Berdasarkan pengalamannya merawat diabetes dalam kalangan kanak-kanak, Dr Ch’ng melihat kes diabetes semakin meningkat dan membimbangkan.

Justeru katanya, ibu bapa harus mengawasi simptom yang mungkin dialami oleh anak mereka, antaranya kerap membuang air kecil, sering berasa haus, kerap minum air, mudah penat serta mengalami penurunan berat badan secara mendadak.

“Simptom ini jika tidak dirawat, pesakit boleh mendapat diabetes ketoasidosis, di mana mereka akan mengalami kesukaran bernafas, rasa keliru dan mengalami dehidrasi serius,” jelasnya.

Diabetes ketoasidosis adalah satu komplikasi serius bagi diabetes jenis 1, dan jika tidak dirawat seawalnya dengan berkesan boleh mengakibatkan kematian.

Ditanya jika diabetes jenis 1 dalam kalangan kanak-kanak boleh dirawat dan tidak akan berterusan hingga dewasa, pakar itu berkata ia boleh dikawal namun hingga kini belum ada ubat penyembuh jenis 1.

Kurangkan risiko

Sehubungan itu, Dr Ch’ng berkata, ibu bapa perlu memainkan peranan dengan memastikan anak mereka mengambil makanan sihat dan bersenam.

“Kanak-kanak digalakkan bersenam selama 45 minit ke satu jam setiap hari dan tidak makan secara berlebihan, kerana apabila mereka mempunyai berat badan berlebihan dan obesiti, ia boleh meningkatkan risiko untuk mendapat diabetes jenis 2.”

Diabetes, Bayi Pun Boleh ‘Kena,’ Jenis Penyakit Yang Tak Kenal Usia

Menurut beliau lagi, bagi kanak-kanak yang menghidap diabetes, mereka perlu mengawal kadar gula dalam darah untuk mengelakkan komplikasi seperti kerosakan buah pinggang, buta, strok, kerosakan saraf dan masalah jantung.

“Mereka juga harus hadir temu janji susulan bersama pakar endokrinologi secara berkala dan menjalani ujian saringan kesihatan mata setiap tahun,” katanya.

See also  Coldplay 'Berkampung' 4 Malam Di Stadium Nasional Singapura Januari Ini! Peminat Dah Boleh Tarik Nafas Lega

Berhubung dakwaan bahawa rawatan diabetes mahal, beliau berkata ia tidak semahal seperti yang disangkakan.

Penting kesan awal

Sementara itu, Pakar Perunding Endokrinologi dan Perubatan Dalaman SMVC, Dr Lim Kim Piow menegaskan kepentingan bagi setiap individu mengetahui tahap kesihatan masing-masing.

Menurut beliau, dalam kes diabetes, amat kritikal bagi pesakit mendapat rawatan seawal mungkin.

“Untuk mengelakkan komplikasi, masa adalah kunci utama, dan kajian telah membuktikan bahawa sekiranya rawatan untuk menurunkan gula dengan berkesan dilakukan lebih awal, ia mampu menyelamatkan nyawa.

“Dalam erti kata lain, terdapat ‘golden time’ atau jangka masa penting untuk merawat diabetes secara agresif pada peringkat awal bagi mengelakkan komplikasi berlaku,” katanya.

Diabetes juga menurut Dr Lim merupakan penyakit yang tidak bergejala, iaitu pesakit tidak akan mengalami simptom ketika paras gula dalam darah meningkat secara mendadak.

Tambahnya, pesakit hanya akan mengalami simptom osmosis ketika bacaan gula dalam darah sudah mencapai belasan seperti rasa dahaga, kerap membuang air kecil atau rasa lapar.

Namun katanya, mereka yang mengalami simptom berkenaan biasanya menganggap itu perkara normal.

Diabetes, Bayi Pun Boleh ‘Kena,’ Jenis Penyakit Yang Tak Kenal Usia

“Sebagai contoh, penurunan berat badan secara mendadak adalah tanda paras gula yang tinggi dan bukan disebabkan perubahan gaya hidup. Ini gejala yang sering disalah anggap sebagai penurunan berat badan yang efektif bagi pesakit obes yang sememangnya menghidap diabetes atau pradiabetes yang ingin menurunkan berat badan,” katanya.

Pemakanan dan gaya hidup

Tidak dinafikan pelbagai jenis sajian yang manis dan viral semakin mendapat tempat di hati masyarakat, khususnya golongan muda.

Mengulas mengenainya, Dr Lim tidak menolak budaya pengambilan makanan manis berlebihan mendedahkan generasi muda, terutama kanak-kanak, kepada diabetes.

“Semestinya. Ini kerana kebanyakan makanan dan minuman yang dijual dan dipromosikan di kedai makan, media sosial dan kompleks beli-belah mempunyai karbohidrat dan lemak yang tinggi serta kurang serat.

Diabetes, Bayi Pun Boleh ‘Kena,’ Jenis Penyakit Yang Tak Kenal Usia

“Makanan dan minuman seperti ini tidak sihat dan tidak sesuai untuk diambil oleh mereka yang mempunyai diabetes atau pradiabetes yang kebanyakan sudahpun berada dalam keadaan obesiti,” katanya.

Selain itu, Dr Lim berkata, golongan muda yang tinggal di kawasan bandar kini terdedah kepada tekanan kerja yang tinggi, kurang tidur dan kurang bersenam, yang mana turut merisikokan mereka untuk menghidap diabetes.

“Keadaan mereka boleh bertambah teruk apabila digabung dengan pengambilan alkohol, merokok dan vap yang dianggap boleh ‘mengurangkan’ stres. Ini adalah gaya kitaran hidup yang tidak sihat dan boleh membawa kepada diabetes yang boleh meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung dan strok,” katanya.

Sumber: Bernama

 

Diabetes, Bayi Pun Boleh ‘Kena,’ Jenis Penyakit Yang Tak Kenal Usia

Ayuhhh Sertai Jom Mewarna Oyen Bintang Kecil!

Pelbagai hadiah menarik menanti anda selain boleh berhimpun bersama ratusan ekor kucing Oyen comel di sini. Apa lagi daftar sekarang dan jadi sebahagian peserta kami.

Mudah sahaja hanya klik link di bawah dan daftar.

Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) sekarang!

Dapatkan lebih ilmu keibubapaan di Tik Tok Pa&Ma @pama.my

 

 

 

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Wanita trauma, terima foto kemaluan 'legam' daripada individu tak dikenali