Hartanah

Anak Kerap Gosok Mata Boleh Sebabkan Komplikasi Keratokonus

Anak Kerap Gosok Mata Boleh Sebabkan Komplikasi Keratokonus
Anak Kerap Gosok Mata Boleh Sebabkan Komplikasi Keratokonus
rumahkabin black

Pernahkah anda pegang tangan anak dan mengayunkan mereka ala putaran kipas helikopter? Jika ya, tindakan itu boleh menyebabkan kecederaan pada anak, ini punca sendi siku teralih.

Keadaan sendi siku teralih

Keadaan sendi siku teralih ini adalah kecederaan biasa pada peringkat awal kanak-kanak.

Dalam istilah perubatan, kecederaan pada anak tersebut dikenali sebagai subluksasi kepala radius (radial head subluxation).

Bahaya Tarik Terlalu Kasar Tangan Anak, Boleh Sebabkan Risiko Sendi Siku Teralih

Kecederaan tersebut juga turut dipanggil sebagai pulled elbow kerana ia berlaku apabila bahagian siku anak tertarik dan terkehel.

Antara sebutan lain yang menggambarkan kecederaan ini adalah sebagai nursemaid’s elbow atau babysitter’s elbow.

Baca: Ini 8 Produk Pilihan Bantu Mama Hilangkan Stretch Mark Ketika Hamil

Keadaan tulang si manja

Akan tetapi, pernahkah anda terfikir kenapa ia boleh terjadi kepada si kecil? Situasi tersebut cenderung berlaku kerana tulang dan otot anak kecil masih berkembang.

Masalah subluksasi kepala radius paling kerap berlaku pada kanak-kanak berumur 1 hingga 4 tahun.

Pun begitu, ia juga boleh terjadi pada bila-bila masa bermula selepas kelahiran hingga usia anak 6 atau 7 tahun.

Ia biasanya hanya memerlukan sedikit daya (kekuatan) untuk menarik tulang siku dari tempatnya, menjadikan kecederaan sendi siku teralih ini mudah terjadi.

Memahami anatomi sendi siku

Umumnya, sendi siku manusia terbentuk oleh 3 tulang utama iaitu tulang lengan (humerus), radius dan ulna.

subluksasi kepada radius

Tulang radius dan ulna ini dipegang oleh satu ligamen nipis yang dikenali sebagai annular ligament berhampiran sendi siku.

Ia membentuk bulatan, meliliti kepala dan leher tulang radius, seterusnya membolehkan pergerakan memusingkan tangan dengan bebas.

Sebarang hentakan atau tarikan secara keras dan tiba-tiba boleh menyebabkan kepala dan leher tulang radius ini terkeluar daripada annular ligament.

Ini akan menyebabkan tulang ini terkeluar, rasa sakit dan pergerakan siku dan tangan menjadi terbatas.

Bahaya Tarik Terlalu Kasar Tangan Anak, Boleh Sebabkan Risiko Sendi Siku Teralih

Punca kecederaan pada anak

Nursemaid’s elbow lebih biasa terjadi pada kanak-kanak berusia 1 hingga 4 tahun kerana ligamen (tali elastik yang menyatukan tulang) agak longgar.

Oleh itu, mudah bagi ligamen di siku untuk masuk ke sendi dan tersekat.

Antara beberapa keadaan yang boleh meningkatkan risiko kecederaan pada anak ini adalah seperti:

1. Menarik anak dengan tangan boleh memberi tekanan pada siku.

Jangan sekali-kali mengangkat anak kecil atau bayi dengan tangan atau pergelangan tangan. Sebaliknya, angkat mereka dengan memegang bahagian bawah ketiak.

2. Elakkan daripada mengayunkan anak dengan memegang tangan atau pergelangan tangan.

Ini kerana perbuatan tersebut boleh memberi tekanan pada sendi bahagian siku dan meningkatkan risiko kecederaan pada anak.

Perbuatan mengayun anak sebegini yang boleh menyebabkan sendi siku teralih

3. Menyentakkan lengan ketika menarik si kecil atau dengan cepat menggenggam tangannya boleh membuat ligamen lari.

Sentiasa bersikap lembut ketika ingin memegang tangan anak.

4. Situasi terjatuh tanpa perlindungan pada bahagian lengan boleh menyebabkan kecederaan berlaku pada lengan anak.

Kesannya wujud risiko untuk sendi pada siku terkehel.

5. Berguling dalam posisi yang canggung di tempat tidur atau pada lantai boleh menyebabkan berlakunya subluksasi kepala radius pada si kecil.

Apabila anak semakin membesar, bahagian ligamen akan semakin ketat.

Tetapi masih ada risiko untuk mengalami keadaan sendi siku teralih sehinggalah berusia 7 tahun. Jadi ibu bapa perlu sentiasa memantau anak, okay?

Mengenal pasti simptom kecederaan sendi pada siku

Kebiasaannya, anak yang mengalami pulled elbow tidak akan mahu menggunakan lengan yang cedera kerana pergerakan yang berlaku akan menyebabkan kesakitan.

Jika anak anda mengalami kecederaan ini, mereka akan membiarkan lengan berada pada kedudukan lurus atau sedikit membengkok pada bahagian siku.

See also  Santan Masam Jangan Buang, Boleh Guna Buat Minyak Kelapa

Seringkali keadaan sendi siku yang terkehel sukar dikesan kerana ia tidak menyebabkan bengkak atau kecacatan.

Sebaliknya, jika kecederaan lengan atau siku menyebabkan kesakitan teruk, ia mungkin merupakan tanda patah tulang siku (patah tulang) atau lebam teruk.

Ibu bapa selalunya sukar untuk mengetahui sama ada kecederaan pada anak adalah disebabkan sendi pada siku teralih atau patah tulang.

Jadi amat disarankan untuk melakukan pemeriksaan doktor dengan segera sekiranya anak anda mengalami kecederaan pada bahagian siku.

Kaedah rawatan kecederaan

Selalunya, doktor akan memeriksa lengan anak dan bertanya mengenai bagaimana kecederaan itu berlaku.

Tidak terdapat sebarang ujian khas yang diperlukan untuk mendiagnosis kecederaan subluksasi kepala radius.

Ujian X-ray dilakukan hanya jika disyaki patah tulang.

Sekiranya tidak ada pembengkakan atau tanda-tanda kecederaan lain, doktor akan melakukan manuver lembut – pergerakan yang memerlukan kemahiran – yang disebut reduction.

Sewaktu prosedur dijalankan, anak akan duduk di pangkuan ibu atau bapa.

Manakala, doktor dengan lembut akan memegang lengan pada posisi lurus dan membengkokkannya ke atas atau meluruskan lengan sambil memusingkan tapak tangan ke lantai.

Biasanya prosedur tersebut hanya memerlukan tempoh beberapa saat.

Cegah risiko sendi siku teralih

Penting untuk ibu bapa tahu bahawa anak yang pernah mengalami kecederaan ini, masih mempunyai risiko untuk melaluinya kembali.

Oleh itu, sentiasa berwaspada dengan risiko kecederaan pada anak yang boleh terjadi. Hindari daripada menarik, menyentap, atau mengayunkan anak anda dengan tangan atau lengannya.

Anda disarankan untuk memberitahu keadaan tersebut kepada pengasuh atau ahli keluarga untuk turut melakukan perkara yang sama. Namun, apa yang pasti, ada sesetengah anak yang sememangnya lebih terdedah dengan kecenderungan mendapat kecederaan sendi pada siku walaupun ibu bapa telah berusaha mencegahnya.

Kredit: Hello Doktor

(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti or event dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents)

Bahaya Tarik Terlalu Kasar Tangan Anak, Boleh Sebabkan Risiko Sendi Siku Teralih

Berminat untuk sertai Virtual Pa&Ma Gala Moms bersama artis terkenal secara PERCUMA? Daftar di sini https://toko.ideaktiv.com/product/pama-gala-moms-reunion/

rumahkabin black
Desain Rumah Kabin
Rumah Kabin Kontena
Harga Rumah Kabin
Kos Rumah Kontena
Rumah Kabin 2 Tingkat
Rumah Kabin Panas
Rumah Kabin Murah
Sewa Rumah Kabin
Heavy Duty Cabin
Light Duty Cabin


Source

Kabin Kontena Terpakai Pembekal Kabin Kontena , Kontena Price , Kontena Steamboat , Kabin Kontena Terpakai Untuk Dijual , Kabin Kontena Murah , Kabin Kontena Untuk Dijual , Kabin Kontena Terpakai , Kabin Kontena Untuk Dijual Di Melaka , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Terengganu , Kabin Kontena Untuk Dijual Sabah , Kabin Kontena Di Kedah , Harga Kabin Kontena , Saiz Kabin Kontena , Rumah Kabin Kontena , Pembekal Kabin Kontena , Harga Rumah Kabin Kontena , Sewa Kabin Kontena , Contoh Rumah Kabin Kontena , Harga Kabin Kontena Terpakai , Jual Kabin Kontena , Cara Buat Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual , Harga Kontena Terpakai , Harga Kontena Kargo , Pembekal Kabin Kontena , Kontena Terpakai Untuk Dijual Di Kedah , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Kabin Kontena Murah Penang , Kabin Kontena Murah Di Ipoh , Kabin Kontena Murah Di Melaka , Kabin Kontena Murah Kuala Lumpur , Kabin Kontena Murah Seremban , Kabin Kontena Murah Kota Kinabalu , Kabin Kontena Size , Kontena Murah , Rumah Kontena , Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kabin , Buat Rumah Atas Tanah Sendiri , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Malaysia , Rumah Ibs Malaysia , Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor , Kontraktor Rumah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang‎ , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di 16 Sierra, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ampang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Balakong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Baru Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Botanic , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Bukit Tinggi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Country Homes , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar D'alpinia, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Kinrara Bk 1 Sehingga 6, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Mahkota Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Nusa Rhu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puchong Utama, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Puchong, Puchong , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Putra Permai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rasa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Saujana Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Seri Putra , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Buaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sungai Long , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Sunway Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Tasik Kesuma , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teknologi Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Banting , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batang Kali , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu 9 Cheras , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Batu Arang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bernam Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Antarabangsa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Beruntung , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Gasing , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Komanwel , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Lanjan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Raja , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Rimau , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Sentosa , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tagar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bukit Tampoi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Country Heights , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Damai , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Intan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Perdana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Damansara Utama , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Denai Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dengkil , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Dusun Tua , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak Setia , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di I-City , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kajang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kalumpang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Jenderam Hilir , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kampung Kubu Gajah Dalam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kelana Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kinrara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kota Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Kubu Bharu , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kwasa Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Lembah Beringin , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Mutiara Damansara , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pandan Indah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pelabuhan Klang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Pinggiran Cyberjaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puchong, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Bandar Puteri Bangi , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Rawang, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sungai Rinching , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak, Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sekinchan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selayang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Serendah , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Seri Kembangan , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Bestari , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Taman Tasik Semenyih , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tanjung Sepat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Datok , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Teluk Panglima Garang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Tropicana , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Uep Subang Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Ulu Yam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Gombak , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Hulu Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Langat , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Petaling Jaya , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sabak Bernam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Sepang , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Selangor , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kuala Lumpur , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Shah Alam , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Kapar , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Meru , Kontraktor Bina Kabin Kontena Di Puncak Alam , Rumah Kontena Untuk Dijual Malaysia , Harga Kontena Kosong , Kelemahan Rumah Kontena , Harga Rumah Kabin Untuk Dijual , Rumah Kontena Design , Kelemahan Rumah Kontena , Pakej Rumah Kontena , Harga Kontena Kosong , Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Pasang Siap , Harga Rumah Kontena Terpakai , Harga Rumah Kontena Sabah , Harga Rumah Kontena Murah , Harga Rumah Kontena Melaka , Harga Rumah Kontena Di Malaysia , Berapa Harga Rumah Kontena , Harga Kontena Untuk Buat Rumah , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Kelantan , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Selangor , Pembekal Rumah Pasang Siap , Keburukan Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap In English , Kos Rumah Pasang Siap , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Murah , Rumah Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Pasang Siap Johor , Rumah Pasang Siap Selangor , Rumah Pasang Siap Kelantan , Rumah Pasang Siap Sabah , Rumah Pasang Siap Kedah , Rumah Pasang Siap Melaka , Rumah Pasang Siap Perak , Harga Rumah Pasang Siap Di Malaysia , Keburukan Rumah Pasang Siap , Pembekal Rumah Pasang Siap , Dinding Rumah Pasang Siap , Kos Rumah Pasang Siap , Tiang Rumah Pasang Siap , Pagar Rumah Pasang Siap , Contoh Rumah Pasang Siap , Bina Rumah Pasang Siap , Harga Rumah Pasang Siap Ibs , Rumah Kontena Pasang Siap , Rumah Kabin Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Untuk Dijual , Rumah Kayu Pasang Siap , Rumah Kecil Pasang Siap , Rumah Chalet Pasang Siap , Rumah Orkid Pasang Siap , Rumah Kebun Pasang Siap , Rumah Kayu Pasang Siap Murah Malaysia , Rumah Kayu Pasang Siap Malaysia

See also  Apa Benar Muhammadiyah Anti Turats?